"Ja sam to sve proverio na sebi, jer bolujem od paradentoze i imao sam jaku progresiju i ovo ulje mi je to sprečilo", kaže Robert Kocev iz Severne Makedonije dodajući da se radi o plavom maku - jestivom, a ne o opijumskom.
Znajući da je budućnost u zdravoj ishrani Robert Kocev iz Skoplja (Severna Makedonija) krenuo je sa proizvodnjom hladno ceđenog ulja maka, badema, semena kajsije i oraha. Međutim, tržište, na njegovo iznenađenje, nije odmah pohrlilo za ovim proizvodima.
"Mi smo prvi na tržištu sa ovakvim kvalitetom i videli smo da je takvo ulje deficitarno u prodaji. Imali smo želju da to vratimo nazad, a i zato što je Makedonija poznata po uljaricama, ono je zaboravljeno, a bilo je masovno korišćeno", objasnio je za Agroklub Kocev otkrivajući da pre svega misli na makovo ulje.
Sirovinu nabavljaju od kooperanata koju prerađuju u pogonu svoje firme "Nutriko", a s obzirom da su prošle godine krenuli sa radom, do sada su proizveli jednu tonu makovog ulja.
"Nadamo se da će to u budućnosti biti više, pa i da izvezemo, možda baš u Srbiju", najavio je naš sagovornik koji se prvi put predstavio našim potrošačima na petom Agro Belgrade sajmu.
Otkrio nam je da je makovo ulje zamena za celu apoteku na domaćinstvu.
"Ima jako antiinflamatorno dejstvo, od digestivnog sistema, respiratornog, nervnog. Reguliše šećer u krvi, holesterol, krvni pritisak, a dobro je i za spoljašnju upotrebu - za kožu. Za zatvorene i otvorene rane je dobro jer dezinfikuje i sprečava krvarenje, još utiče i na brzu regeneraciju."
Osim toga, naglašava Kocev, deluje na paradentozu i osteoporozu, ušnu upalu, afte u ustima...
"Ja sam to sve proverio na sebi, jer bolujem od paradentoze i imao sam jaku progresiju i ovo ulje mi je to sprečilo", kaže ovaj Makedonac dodajući da se radi o plavom maku - jestivom, a ne o opijumskom.
"Jedini je problem što je visokokalorično. Može da se koriste jedna ili dve supene kašike na dan - ujutru ili uveče, ili i uveče i ujutru na prazan stomak", kaže Kocev.
Ulje badema, oraha i semena kajsije je takođe jestivo, ali se više preporučuje spoljašnja upotreba, kao kozmetičko sredstvo. Pored toga, u prodaji je i proteinsko bademovo i bezglutensko makovo brašno. Bademovo sadrži čak 51 odsto proteina, a makovo 31 odsto, te se, kaže naš sagovornik, može koristiti za doručak uz med i mleko ili smuti.
Za njegove proizvode postoji interesovanje u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Šavajcarskoj.
Foto prilog
Tagovi
Autorka