Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroBelgrade
  • 25.01.2024. 12:45
  • Grad Beograd, Beograd

Tanasković na AgroBelgrade-u: Transparentno prema proizvođačima do konkurentnosti

Svi oni koji razmišljaju da li da se bave poljoprivredom ili ne, ne treba da imaju dileme, bila je sigurna ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković na otvaranju petog Agro Belgrade sajma.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 229
  • 77
  • 0

Sajam koji okuplja proizvođače pre svega voća i povrća, ali i firme poljoprivredne mehanizacije iz zemlje i susednih zemalja je Agro Belgrade koji je danas (25.1.) otvoren za sve zainteresovane posetioce. Peti po redu, predstaviće se sa preko 600 izlagača sa njihovim tradicionalnim ali i modernim proizvodima.

Tematski posvećen povezivanju, otvorili su ga ministri iz regiona. Među njima bio je ministar poljoprivrede Republike Srpske (BiH) Savo Minić, Crne Gore Vladimir Joković, Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski, ali i ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil. Sajam je otvorila naša ministarka Jelena Tanasković.

Ministri poljoprivrede regiona na otvaranju Agro Belgrade-a

"Svi oni koji razmišljaju da li da se bave poljoprivredom ili ne, ne treba da imaju dileme. Imamo transparenta pristup poljoprivrednim proizvođačima, jednu predvidivost u smislu subvencija, a rekla bih istorijski rekordan iznos od 119 milijardi dinara za ovu godinu, dovodi našu poljoprivredu na konkurentan nivo i ono je što možemo da ponudimo svetu", rekla je Tanaskovićeva i spomenula značaj izvoza, a naročito potpisivanja ugovora bescarinske trgovine sa Republikom Kinom.

Poljoprivredni proizvodi za ležaljku na plaži

Ipak najveću spoljnotrgovinsku razmenu Srbija ima sa Bosnom i Hercegovinom, a u okviru nje sa Republikom Srpskom (RS), te je ministar RS-a Savo Minić najavio razgovore o novim poslovima.

"Nadam se da ćemo na ovom Sajmu razgovarati i kad je u pitanju malina, gde imamo značajne kočnice u distribuciji, ali sve ono što ima ekspanziju na tržištu. Kad je bila afrička kuga svinja u ekspanziji i u Republici Srpskoj i u okruženju bili smo prinuđeni na saradnju. Mislim da sve ono što nas spaja je bilo i dobro, ali i loše", rekao je Minić.

Preko 600 izlagača predstaviće svoje proizvode

Veliki spoljni trgovinski deficit, sa druge strane ima Crna Gora sa Srbijom, istakao je crnogorski ministar poljoprivrede Vladimir Joković.

"Mi iz Crne Gore koristimo priliku da pozovemo sve vas iz Srbije, kao što mi uvozimo toliko poljoprivrednih proizvoda da vi dođete kod nas na odmor, jer druga najvažnija privredna grana kod nas je turizam i sigurno se nigde drugde nećete bolje osećati nego u našoj Crnoj Gori", pozvao je Joković. 

Od krompira do diplomatije

Da poljoprivreda ne poznaje granice, istakao je ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil.

"Sektor koji povezuje ljude je sektor poljoprivrede. On je najstariji, ali je od izuzetnog značaja da prati moderne tokove", rekao je Hil i podelio sa posetiocima priču kako se pripremio za diplomatski posao.

Posebna hala je za mehanizatore

"Sećam se vremena na farmi krompira na Roud Ajlendu gde sam radio tokom studija. Tu se nauči vrednost napornog rada i da oni koji kupuju taj proizvod zavise od našeg rada i da smo im važni. Zapamtite da proizvođači mnogo toga znaju zahvaljujući onome čime se svakodnevno bave", podelio je Hil.

Sajam koji se održava na Beogradskom sajmu na 30.000 kvadrata biće otvoren do 27. januara.


Foto prilog


Tagovi

Agro Belgrade Sajam Jelena Tanasković Kristofer Hil Savo Minić Vladimir Joković Poljoprivredni proizvodi Izvoz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...