Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjeni delikatesi
  • 06.03.2017. 08:00

Rusi potajno uvoze neke zabranjene namirnice

Delikatesi poput sireva ili pršute nalaze se na policama ruskih trgovina, uprkos sankcijama koje je Vladimir Putin uveo još 2014. godine na proizvode iz Evropske unije, kao i drugih zemalja.

Foto: Hans / Pixabay
  • 1.014
  • 49
  • 0

Delikatesi poput sireva ili pršute nalaze se na policama ruskih trgovina, uprkos sankcijama koje je Vladimir Putin uveo još 2014. godine na proizvode iz Evropske unije, kao i drugih zemalja. Ruski portal Russia Beyond the Headlines piše kako u Rusiji ima i talijanskog parmezana, i francuskog sira bri, i španske pršute, i holandskog plavog sira.

Na preprodaji se dobro zarađuje

Zarada na ovim proizvodima je enormna, a navodi se da se neki proizvodi, poput parmezana, prodaju od 100% do 200% više od cene po kojoj su kupljeni u EU.

"Svaki građanin Rusije, po zakonu, u zemlju može uneti do pet kilograma zabranjenih prehrambenih proizvoda za ličnu upotrebu,ali ne mora da ih nosi - može da ih sam sebi pošalje poštom. Trik je u tome da Vaš poslovni partner u Italiji, na primer, može umesto Vas da pošalje paket, ispuni deklaraciju u pošti na Vaše ime i upiše Vaše podatke, a Vi ćete paket preuzeti kao da ste ga sami sebi poslali", odaje Moskovljanka, čiji je suprug Italijan. On živi u italijanskom gradiću gde se proizvodi parmezan i gde ima prijavljenu fabriku. Ona traženu, deficitarnu robu oglašava na stranici na ruskom jeziku i preko poznanika.

Ruski turisti u Finskoj nisu samo turistički

Popularna je i preprodaja zabranjene robe iz Finske, čija je granica od Sankt Peterburga udaljena samo 200 kilometara. Preprodavci dogovaraju s ruskim turistima, koji putuju autobusom, da u Finskoj kupe određene proizvode onoliko koliko mogu legalno da prenesu preko granice. Oduže im se tako što plaćaju pola ili celokupni trošak putovanja. Na ruskoj društvenoj mreži "VKontakte" postoje brojne grupe pod nazivima "Sir iz Evrope" ili "Pršut iz Španije", čiji vlasnici dostavljaju robu preko ovakvih tura.

Dovitljivi trgovci zaobilaze zakone na razne načine

U Rusiju zabranjeni proizvodi dolaze preko država koje nisu na Putinovoj listi, poput Švajcarske ili San Marina, pa dovitljivi trgovci prehrambene proizvode iz zemalja pod sankcijama nose u Švajcarsku. Tamo menjaju službene oznake i tako zabranjeni proizvodi stižu na rusko tržište kao da su iz ove zemlje.

Velike pošiljke zabranjenih proizvoda za restorane i hotele često se uvoze iz zemalja Carinske unije, poput Belorusije i Kazahstana jer, službeno, za prehrambene proizvode koji putuju iz ovih zemalja u Rusiju nema carinskog nadzora. Lukavi trgovci često menjaju kodove u carinskim deklaracijama i zabranjene proizvode predstavljaju kao one koji su dozvoljeni.

Roba se uvek "gubi" negde u Rusiji, a dolazi i preko Krima

Nakon što je Krim postao deo Rusije, on je prešao u ruski carinski sistem, ali on još uvek nije u potpunosti uspostavljen i za sada ne postoji zabrana uvoza iz Ukrajine u Republiku Krim. Stoga sve vrste robe, uključujući i onu zabranjenu, mogu da stižu ovde i zatim da se distribuiraju širom Rusije, tvrdi pravni stručnjak Maksim Tafincev (Максим Тафинцев). On dodaje da je teško da se prati kretanje tranzita robe i prehrambenih proizvoda preko teritorija Rusije, što preprodavci koriste, pa roba ide iz Evrope na primer u Uzbekistan, preko Rusije, ali nikada ne stiže na svoje odredište već se "gubi" negde u Rusiji.

Moguće kazne

Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu "Rosseljhoznadzor" (Росељхознадзор) najavila je kako bi oni koji prevoze, skladište i distribuiraju zabranjene proizvode mogli kazneno odgovarati. Izradili su nacrt zakona, ali poznavatelji prilika u Rusiji kažu da eventualne kaznene mere neće sprečiti preprodaju zabranjenih artikala, jer su dobavljači spretni u zaobilaženju zakona i pronalaženja "rupa" u zakonu.

Foto: Hans / Pixabay


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)