Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 11.02.2017. 08:30

Rusija stopira uvoz mesa i živine iz 15 EU zemalja

Rusija je zabranila uvoz živine i jaja iz evropskih zemalja gde se pojavio ptičji grip. Zemlje koje ne budu sarađivale više neće moći da izvoze na ovo tržište.

Foto: Yastremska / Big Stock
  • 1.545
  • 203
  • 0

Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor zabranila je uvoz živine i jaja za priplod iz 15 evropskih zemalja zbog virusa ptičjeg gripa, koji je otkriven u tim državama, javljaju mediji u Poljskoj. Uvoz je zabranjen iz: Austrije, Velike Britanije, Mađarske, Bugarske, Grčke, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Francuske, Hrvatske, Češke i Švedske.

Meso živine i prerađevine ne smeju se uvoziti

Julia Melano, predstavnica Ruske Federalne službe, pojasnila je u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji Interfax da su ovakvu odluku doneli na osnovu saznanja ruskih sigurnosnih službi o "bržem širenju slučajeva ptičjeg gripa na području Evropske unije i potrebe zaštite živine na teritoriji Rusije".

"Zabrana se odnosi na meso živine, prerađevine mesa i drugih proizvoda koji sadrže sastojke živine sa izuzetkom hrane za životinje i hrane za životinje sa dodacima biljnog porekla, koje su rezultat hemijske i mikrobiološke sinteze. Zabrana se odnosi i na opremu koja se koristi za skladištenje i klanje živine", navodi se u saopštenju Službe.

Ptičji grip stopira izvoz u Rusiju

Julia Melano je takođe istakla kako su Rusiji potrebni ovi proizvodi, pa Federalna služba namerava da zatraži od Evropske komisije da im u roku dostavi više informacija o mestima izbijanja ptičjeg gripa. Zemlje koje ne budu sarađivale neće moći da izvezu živinu i jaja na teritorij Ruske Federacije.

Agencija Interfax podseća, a prenosi poljski dnevnik Wprost, kako je još ranije uvedena zabrana uvoza u Rusiju mesa zaklane živine, ali se mogla uvoziti živa, kao i jaja za rasplod. Sada je sve stopirano i embargo će da važi sve dok ima žarišta ptičjeg gripau zemljama Evropske unije.

Foto: Yastremska / Big Stock


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu