Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije
  • 30.11.2015. 14:30

Rusija uvodi zabranu uvoza turskog voća i povrća

Rusija će zabraniti uvoz voća i povrća iz Turske, a odluka će stupiti na snagu za nekoliko nedjelja. Iz Moskve poručuju da je ovo samo prvi korak i da sankcije mogu biti proširene.

Foto: depositphotos.com
  • 57
  • 2
  • 0

"Rusija će zabraniti uvoz voća i povrća iz Turske, a odluka o tome će stupiti na snagu za nekoliko nedjelja", izjavio je danas potpredsednik ruske Vlade Arkadij Dvorkovič na savetovanju sa premijerom Dmitrijem Medvedevom, te istakao da je reč o dve osnovne grupe hrane - voću i povrću.

Za sada nema zabrane za industrijsku robu

Potpredsednik vlade Igor Šuvalov je kazao da Moskva sada nema nameru da uvede zabranu na industrijsku robu, ali da Ministarstvo trgovine treba da pripremi spisak robe koja bi bila uvrštena u spisak sankcija. Naveo je da će turske građevinske kompanije od početka naredne godine morati da dobijaju specijalne dozvole ruske vlade za zaključivanje novih ugovora na teritoriji Rusije.

Ovo je samo prvi korak - sankcije mogu biti proširene

Medvedev je najavio da sankcije prema Turskoj mogu biti proširene, i da ove predstavljaju samo prvi korak. "Pogledaćemo kako se odvijaju događaji. Imamo mogućnost da u okviru ovlašćenja ustanovljenih ukazom proširimo spisak robe koja će biti zabranjena za uvoz u Rusiju, kao i spisak lica kojima će biti zabranjen ulazak u Rusiju, ali i da primenimo druge mere usmerene na ograničavanje ili obustavljanje saradnje sa Turskom", kazao je Medvedev i dodao da će domument o sankcijama biti objavljen danas.

Selektivna ograničenja u trgovini hranom

Dnevnik Vedomosti danas piše, pozivajući se na izvore u ruskoj vladi, da će se Moskva kada je reč o sankcijama Turskoj rukovoditi u skladu sa promenama u retorici turskog rukovodstva. "Ograničenja u trgovini hranom će biti, ali selektivno. Vlada će delovati veoma oprezno, uzimajući u obzir da su pred nama praznici", rekao je izvor lista.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede Rusije, uvoz prehrambenih proizvoda iz Turske je u 2014. godini iznosio 1,7 milijardu dolara. Turska izvozi u Rusiju citruse, paradajz, grožđe, suncokret, manje količine voća i povrća i konditorskih proizvoda, svežu ribu.

Odnosi Moskve i Ankare naglo su zahladneli nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Foto: depositphotos.com; voromin-76


Izvori

beta.rs


Tagovi

Rusija Turska Sankcije Zabrana uvoza Voće i povrće Dmitrij Medvedev Arkadij Dvorkovič Igor Šuvalov Trgovina hranom Ograničenja