Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarska industrija
  • 22.07.2015. 17:00

Ruska pivara Baltika kažnjena zbog etikete

Zbog obostrano štampane etikete na bocama piva ruske pivare Baltik, ovoj je kompaniji određena kazna od 100.000 rubalja (1.620 evra).

Foto: depositphotos.com
  • 87
  • 3
  • 0

Ruskoj pivarskoj kompaniji Baltika određena je kazna 100.000 rubalja (1.620 evra) zbog nedostatka informacija o uslovima čuvanja piva na etiketi, koja je štampana obostrano i zalepljena na bocu, tako da se podaci na poleđini ne mogu pročitati.

Prekršili zakon o pravima potrošača

Kaznu je izreklo odeljenje Federalne službe za nadzor u oblasti zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi (Rospotrebnadzor) Permske oblasti, s obrazloženjem da se takvim načinom pružanja informacija krši zakon o zaštiti prava potrošača i tehnički propisi Carinske unije.

Pivara je uložila žalbu sudu na tu odluku, ali su sud prve instance i apelacioni sud podržali stav Rospotrebnadzora, preneo je Tas. Povod za kaznu bili su rezultati provere Rospotrebnadzora prilikom koje je nađeno pivo Baltika u tamnim staklenim bocama.

Na prednjoj strani etikete inspektori nisu našli informaciju o uslovima čuvanja piva, o roku trajanja i hranljivoj vrednosti, a kroz tamno staklo boca nije moguće pročitati bilo kakvu informaciju koja je štampana na poleđini zalepljenoj na bocu. Samo kad se etiketa odlepi može da se uoči da na poleđini postoji potreban tekst, navodi se u materijalima. Pri tome, na nekim bocama se, prilikom pokušaja da se odlepi etiketa, ona cepala pa je deo teksta ostajao na boci.

Etikete moraju na jasan način informisati potrošače

Sud se složio sa navodima Rospotrebnadzora i podsetio da etikete na bocama moraju da na jasan i pristupačan način informišu potrošače o uslovima čuvanja piva, roku trajanja, nutritivnoj vrednosti i lokaciji proizvođača.

U datom slučaju, tekst na zadnjoj strani etikete zalepljene za bocu lepkom ne pružaju lako čitljive i dostupne informacije, obrazložio je sud.

Foto: depositphotos.com;svedoliver


Izvori

Tanjug


Tagovi

Ruska pivara Pivarska industrija Baltika Etikete Zaštita potrošača Kazna Propisi Carinske unije