Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 26.09.2019. 13:00

Ruska zabrana izvoznicima mesa stvara gubitke

Najvećim srpskim kompanijama u mesnoj industriji ni posle četiri meseca od zabrane nije dozvoljen izvoz mesa u Rusiju, a dodatne probleme stvara i pojava afričke kuge svinja.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 129
  • 23
  • 0

Krajem maja i početkom juna, ruske veterinarske službe uvele su crveno svetlo za meso i mesne proizvode firmama "Matijević", "Karneks", "Zlatiborac" i "Big Bul Fuds", zbog neusklađenih propisa i papirologije. Od rešavanja problema, počeli su samo da se beleže gubici domaćih proizvođača. Čitavu situaciju dodatno otežava i nedavna pojava afričke kuge svinja.

Zvanična zabrana izvoza za ove kompanije počela je 4. juna, a kompanije su tada izjavile da je odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor to uradila zbog neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Do danas, ništa nije rešeno.

U Ministarstvu poljoprivrede, za Večernje novosti objašnjavaju da je do problema došlo zbog nedostatka sledljivosti proizvoda i jasnih procedura. 

Prema rečima nadležnih u kompaniji "Zlatiborac", kada se zatvori tržište kakvo je rusko, jasno je da možete očekivati srazmerne gubitke. Ono što je u velikoj meri omogućilo amortizovanje ovog "udara" je činjenica da su sve isporuke koje su krenule u Rusku Federaciju pre stupanja na snagu zabrane, došle do kupaca u Rusiji.

"Ukoliko uskoro ne dođe do otvaranja izvoza, svi ćemo beležiti značajne gubitke, kako proizvođači, tako i naša zemlja",  kažu u "Zlatiborcu".

Krajem aprila, Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, radila je kontrolu u šest srpskih kompanija za porizvodnju mesa i mesnih prerađevina. Posle detaljne kontrole objavila je da su utvrđene "ozbiljne nepravilnosti" u četiri kompanije, posle čega im je privremeno obustavljen izvoz.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Izvoz mesa Rusija Srbija Afrička kuga svinja Ministarstvo poljoprivrede Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.