Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 11.03.2016. 17:30

Ruski trgovinski lanci žele hranu iz Srbije

Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca zainteresovani su za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, a posebno voća i povrća.

  • 628
  • 30
  • 0

Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca, koji borave u poseti Srbiji, zainteresovani su za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, a posebno voća i povrća, saopšteno je danas u Privrednoj komori Srbije.

Pregovori sa 11 ruskih trgovinskih lanaca

PKS u saradnji sa Administracijom grada Moskve, uz podršku Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije organizuje komercijalne pregovore 11 ruskih trgovinskih lanaca Srbiji, sa srpskim kompanijama, potencijalnim dobavljačima. Poseta ruskih eksperata organizuje se radi dogovora o saradnji sa srpskim kompanijama prehrambenog sektora, zainteresovanim za plasman proizvoda na tržište Ruske Federacije.

Rusiji je prioritet u uvozu voće i povrće

Rukovodilac Sektora za trgovinu i usluge Administracije grada Moskve Aleksej Nemerjuk rekao je da je Moskva veliki potrošač hrane i da godišnje potroši 12 miliona tona, a prioritet u uvozu je povrće i voće, naročito jagodičasto, koje se kod njih ne proizvodi. Nemerjuk je dodao da se u delegaciji iz Rusije nalaze trgovinski lanci, koji zajedno imaju preko 3.000 prodajnih objekata, a da je među njima i jedan od najvećih agroklastera iz Rusije "Fud siti", čiji je prioritet saradnja sa malim i srednjim preduzećima.

"To je važno za Srbiju, u kojoj su najvećim delom mala i srednja preduzeća, jer mogu direktno putem agroklastera da se uključe u horeka sisteme na ruskom tržištu", rekao je Nemerjuk i dodao da je prošle godine preko tog klastera prošlo 500.000 tona svežeg voća i povrća. Kao primer naveo je da Srbija ima godišnji kapacitet proizvodnje jabuka oko 350.000 tona, a da se u Moskvi godišnje pojede 370.000 tona. Nemerjuk je istakao i da ruski trgovinski lanci imaju bilateralne pregovore sa preko 40 kompanija u Srbiji i da očekuje da će biti potpisani i neki ugovori o saradnji, jer Rusija, kako je dodao, voli srpske proizvode, koji su ekološki zdravi i imaju konkurentnu cenu.

Sve veći broj proizvođača iz Srbije izvozi na rusko tržište

Savetnik premijera Srbije, Dragan Glamočić rekao je da se u Srbiji povećava broj proizvođača koji izvoze u Rusiju, ali da je problem usitnjenost poljoprivrede. Veliki proizvođači trebalo bi da povuku male i srednje, a trebalo bi imati u vidu i veliku konkurenciju na ruskom tržištu koja dolazi pre svega iz Azije i Južne Amerike, kao i kursne varijacije. "Moramo voditi računa da bezbednost i kvalitet naših proizvoda bude na nivou i da se ne dešavaju pehovi, pa da zbog grešaka pojednačnih proizvođača trpimo posledice", rekao je Glamočić i naglasio da će uprave za veterinu i kontrolu bilja vršiti stroge kontrole.

Delegacija Rusije obišla Delta agrar i PIK Bečej

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović istakao je da je delegacija iz Rusije juče obišla proizvođače po Srbiji, među kojima su Delta agrar i PIK Bečej. "Postoje načelni dogovori da se sklope dugoročni ugovori sa nekim proizvođačima", rekao je Jovanović i dodao da je cilj i da se pomogne malim proizvođačima da se što bolje organizuju i izvoze svoje proizvode na rusko tržište.

Kako je rečeno, izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju prošle godine iz Srbije bio je 270 miliona dolara. Osim za voće i povrće, rusko tržište zainteresovano je i za meso i mesne prerađevine, sir i proizvode od mleka. Tokom ove posete očekuje se potpisivanje više komercijalnih dogovora srpskih proizvođača prehrambenih proizvoda sa ruskim trgovinskim lancima.

Foto:PKS


Izvori

beta.rs


Tagovi

Rusija Izvoz Voće Povrće Trgovinski lanci PKS Aleksej Nemerjuk Moskva Dragan Glamočić Veljko Jovanović Rusko tržište