Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela
  • 03.09.2020. 16:00

Salmonela na orašastim plodovima - Evropska komisija poslala upozorenja

Veliki udeo slučaja zabeležen je u Britaniji, gde je prijavljeno 98 slučajeva. Nekoliko zemalja EU, uključujući Belgiju, Nemačku i Grčku takođe je proglašeno rizičnim.

Foto: JumpStory
  • 232
  • 415
  • 0

U nekoliko zemalja Evropske unije zabeleženo je prisutvo salmonele Typhimurium u vezi sa brazilskim orašastim plodovima uvezenim iz Bolivije, što je nateralo Komisiju da pokrene sistem brzog upozorenja. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe je preko Međunarodne mreže za bezbednost hrane poslala upozorenje. 

Prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), sumnjivi slučajevi pojavili su se u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Luksemburgu i Holandiji, a izvan Evrope u Kanadi, navodi Euractiv.

Najviše slučajeva zabeleženo u Britaniji

Veliki udeo zabeležen je u Britaniji, gde je prijavljeno 98 slučajeva u različitim delovima zemlje. Nekoliko zemalja EU, uključujući Belgiju, Nemačku i Grčku takođe je proglašeno rizičnima, iako još nemaju potvrđen nijedan slučaj. 

Britanska agencija za hranu (FSA) objavila je sve informacije o seriji orašastih plodova u 33 zemlje. Poslala je i četiri upozorenja, uključujući i opozive komapniji Lidl, "Eat Natural" i "Rude Health Food". 

Nik Pin, zamenik direktora državne službe za infekcije u Javnom zdravstvu Engleske, nedavno je rekao za "Food Safety News" da je u toku istraga koja bi trebalo da pokaže zašto je došlo do pojave salmonele. 

Najčešće se širi kontaminiranom hranom 

Salmonela je bakterijska bolest koja se najčešće širi kontaminiranom hranom i pićem, a obično je povezana sa životinjskim proizvodima, uključujući sirovo i nedovoljno kuvano meso.

I dok bolest ne predstavlja veliki problem kod odraslih ljudi, mala deca, stariji i oni s oslabljenim imunitetom ipak bi mogli da osete posledice.

Upozorenje o otpornosti bakterija Salmonela, Kampilobakterija i E. Koli na antibiotike

Međutim, izveštaj koji su ECDC i Evropska agencija za bezbednst hrane (EFSA) objavili ranije ove godine, upozoravalo je da je bakterije u hrani poput Salmonelle, Campylobacter i E. Coli sve teže lečiti jer postaju mnogo otpornije na antibiotike. Izveštaj je zaključio da posebno Salmonella i Campylobacter postaju sve otpornije na ciprofloksacin, jedan od antibiotika koji se koristi za lečenje. 


Tagovi

Salmonela Orašasti plodovi Evropska komisija WHO Velika Britanija Antibiotik


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta