Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Votka od graška
  • 18.09.2020. 18:00

Sami seju svoj grašak i od njega prave votku - klimatski pozitivnu

Destilerija "Arbikie" promoviše svoju votku od graška, trgovačkog naziva Nadar kao "klimatski pozitivan alkohol". Zašto? Saznajte u nastavku.

Foto: Foto: Facebook/Arbikie Distillery
  • 100
  • 290
  • 0

Destilerija "Arbikie" stvorila je klimatski pozitivnu votku. Kako piše inews, za nju tvrde da štedi više od 1,5 kg emisije ugljen dioksida po boci, a proizvodi se od graška koji uzgajaju sami.

Destilerija iz Arbrota u Škotskoj svoju votku trgovačkog naziva Nadar promoviše kao "klimatski pozitivan alkohol" koji zapravo, smanjuje emisije ugljen dioksida. 

Prednosti graška u odnosu na žitarice

Iz kompanije tvrde da upotreba graška kao sirovine ima dve ekološke prednosti u odnosu na žitarice koje se obično koriste za proizvodnju votke.

Prvo, grašak poput ostalih mahunarki proizvodi velik deo spostvenog azota zahvaljujući simbiotskom odnosu s bakterijama koje fiksiraju taj element. Zbog toga im nije potrebno đubrenje azotom, odnosno veštačkim đubivom koje se obično koristi pri uzgoju kultura kao što su kukuruz, pšenica ili raž.

Farmu krava pretvorili u unosan posao: Od surutke proizvode votku

Drugo, ova grahorica sadrži znatno više proteina od žitarica, što dovodi do stvaranja nusproizvoda odnosno ostataka fermentisane slatke tečnosti, pot ale. Reč je o ostacima koji se mogu ponovo koristiti za proizvodnju hrane za životinje ili kao prirodno đubrivo, što dovodi do daljeg smanjenja emisija ugljen dioksida.

Fermentacija graška traje šest do sedam dana (Foto: Facebook/Arbikie Distillery)

Treba napomenuti da grašak koji uzgajaju zauzima 15 odsto njihovog poljoprivrednog zemljišta. Na svojoj FB stranici pišu kako IH je potrebno 4.500 (verovatno misleći na zrno) da bi se napravila samo jedna boca Nadar votke.

Planiraju da postanu najodrživija svetska destilerija

"Pretvaranje graška u alkohol ne razlikuje se od bilo koje druge sirovine i jednostavno uključuje uzimanje skrobne komponente, zatim usitnjavanje i fermentaciju", rekli su iz kompanije dodajući kako njegovo korišćenje u odnosu na žitarice povećava sadržaj proteina u ostatku fermentisane slatke tečnosti, što je čini još prikladnijom za hranu za životinje.

"Na kraju, to bi moglo pomoći Evropi da proizvede dovoljno proteina i reši izazove bezbednosti hrane", poručuju iz ove firme.

Šta je loza, a šta komovica? Pet stvari o rakiji pre pijenja

Kako piše na njihovoj službenoj veb stranici, bocu od 700 ml ove votke platićete 43 funte što je oko 5.500 dinara.

"Arbikie" je usredsređen na to da postane jedna od najodrživijih destilerija na svetu.

"Kao poljoprivrednici i destileri u idealnoj smo poziciji da uzgajamo i destilišemo svoju seriju održivih alkoholnih pića", kaže Ijan Stirling, direktor destilerije.

"Takvi proizvodi, posebno na području hrane i pića, nesumnjivo su budućnost i oni će biti glavna privredna pokretačka snaga u godinama koje dolaze, ne samo u Škotskoj, već i širom sveta", zaključio je.


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica leptirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži belančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, skrob,... Više [+]

Tagovi

Votka od graška Grašak Alkoholno piće Škotska CO2 Klimatske promene Alkohol


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.