Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mleka
  • 03.03.2018. 14:30

Sir i kajmak iz Mačve na svim kontinentima

Milica i Siniša Ljubanić su najveći proizvođači domaćeg sira i kajmaka u Mačvi.

  • 734
  • 132
  • 0

Milica i Siniša Ljubanić žive u Bogatiću i bave se mlekarstvom. Oni su najveći proizvođači domaćeg sira i kajmaka u Mačvi. Odustali su od redovnih poslova i posvetili se radu na farmi. Imaju 70 krava, koje proizvode 400 litara mleka dnevno. U posao su uključeni i najmlađi, a rad i kvalitet su nagrađeni na sajmovima.

"Ovaj posao ne može da radi onaj ko ne voli, jer je izuzetno težak i naporan, a zahteva maksimalnu posvećenost. Ovde se mnogo vremena provede i u toku dana i u toku noći, kada su teljenja u pitanju", kaže za RTS Siniša Ljubanić.

Polovina mleka se prerađuje

Milica je zadužena za preradu mleka, na šta se utroši polovina od dnevne količine. Recept za domaći sir i kajmak nasledila je od bake. Ističe da ne može da napravi toliko koliko može da proda, a da je zahvaljujući ljudima iz dijaspore, njen sir stigao na sve kontinente.

"Nisu verovali da neko mlad može ovako nešto da radi, jer veruju da je to ipak posao za starije žene. Na našoj farmi pravimo nekoliko vrsta sireva, drobljeni kajmačasti sir, onaj u kriškama, mladi sir i kačkavalj, kajmak", navodi domaćica.

Objašnjava da je za dobar sir najvažnije kvalitetno mleko, koje dobijaju tako što grla hrane lucerkom, silažom i dobrim koncentratom, koje kupuju.

Foto: Kim Siever / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Milica Ljubanić Siniša Ljubanić Bogatić Kajmak Sir


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.