Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 20.08.2017. 19:00

Sirće od jabuka - napravite sami

Proces fermentacije jabuka traje oko 10 dana, a sirće što duže "odleži", imaće bolji ukus i miris.

Foto: PixelsAway / Bigstock
  • 2.829
  • 253
  • 0

Ako imate višak jabuka, sa kojima ne znate šta ćete, nemojte ih bacati. Iskoristite ih da napravite jabukovo sirće!

Izdvojite semenke iz čistih, opranih jabuka. Voće je potrebno da bude usitnjeno, pa to možete da učinite u blenderu ili na mašini za meso. Izgnječite jabuke rukama da puste svoj sok, pa takve jabuke stavite u staklenu teglu ili neku veću činiju.

Prelijte jabuke slatkom vodom

Potrebno je da otopite šećer u vodi, kojom ćete preliti jabuke. Na pet kilograma mlevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje dve litre vode. Ako su jabuke kisele, možete da stavite i 500 g šećera na 5 kg. Jabuke bi trebalo da plivaju - u svom soku ili u vodi.

Nemojte posudu napuniti do vrha, kako vam sadržina ne bi iskipela iz posude. Ostavite bar četvrtinu praznu. Prekrijte krpom ili gazom, ali nemojte držati potpuno zatvorenu posudu.

Fermentacija traje oko 10 dana

Posudu je potrebno staviti na toplo mesto, a fermentacija traje oko 10 dana. Kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Proces je završen kada jabuke padnu na dno posude. Procedite sirće u veću posudu i držite na tamnom i hladnom mestu. Možete da ga koristite odmah, ali ukoliko ga ostavite da odstoji, imaće bolji ukusu i miris.

Dakle, sledi period "odležavanja". Na svakih deset dana sirće cedite kroz gazu. Što više - to će sirće biti bistrije. Ukoliko se na vrhu formira "gljiva", to je normalno, ali je bacite.

Foto: PixelsAway / Bigstock


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Jabuke Sirće Fermentacija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.