Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 16.12.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Požega

"Sirogojno company" otvorila prvu internu laboratoriju u Srbiji

"Sirogojno Company" koja se bavi prodajom zamrznutog voća prva je u Srbiji koja je otvorila internu laboratoriju. U februaru je najavljen i pogon za liofilizaciju, takođe prvi u državi.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 671
  • 66
  • 0

Kompanija posluje već 29 godina. Sva proizvodnja se odvija u Rupeljevu kod Požege. Fabrika je postepeno rasla da bi danas prerasla u jednog od najvećih proizvođača i izvoznika zamrznutog voća u Srbiji.

Ana Ljubojević, direktorka poslovnog razvoja u kompaniji kaže da kao vodeći u izvozu zamrznutog voća u Srbiji, na svetskom tržištu moraju da poštuju jako visoke zahteve proizvoda u pogledu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane. 

"U okviru našeg tima za kvalitet i bezbednost, koji broji 22 člana, definisali smo pre svega principe dobre proizvođačke prakse, prvo za poljoprivredne proizvođače, a tiču se vođenja dnevnika poljoprivredne proizvodnje, analiza vode, upotreba sredstava za zaštitu bilja, higijenskog standarda u toku berbe," kaže Ana. 

U Internoj laboratoriji mikrobiološka, hemijska i virusološka ispitivanja

Pojašnjava da su godinama unazad radili analize u eksternim laboratorijama, ali da će otvaranjem interne laboratorije imati mogućnost mnogo većeg broja analiza. Skratiće i vreme koje je potrebno da se uzorci pošalju u eksterne laboratorije. U njoj će se raditi mikrobiološka, hemijska i virusološka ispitivanja.

"U virosološkom delu će se raditi analize na noro virus i hepatitis A. Noro virus je godinama jedan od najvećih faktora rizika u proizvodnji i izvozu zamrznutog voća iz Srbije. Odlukom Evropske komisije 2015. godine su uvedene kontrole svakog desetog vozila zamrznute maline iz Srbije, što prouzrokuje dodatne troškove za izvoznike i kašnjenje isporuke i negativno utiče na reputaciju srpskih izvoznika. Otvaranjem interne laboratorija stiče se mogućnost analiziranja velikog broja uzoraka iz svih faza prerade, što znači bolju kontrolu već uspostavljenog sistema prevencije noro virusa i samim tim veću sigurnost za naše kupce i potrošače," rekla je Ana Ljubojević.

U Internoj laboratoriji mikrobiološka, hemijska i virusološka ispitivanja

Godišnje oktupe oko 3.500 do 4.000 tona maline

Godišnja proizvodnja u ovoj kompaniji je oko 20.000 tona, zavisno od ugovora. Asortiman je vrlo veliki, pa se tako tu nalaze gotovi proizvodi: malina, kupina, miksevi, višnja, šljiva, a asortiman je proširen i na egzotična voća kao što su: banana, papaja, kivi, mango, pa i crni dud. Godišnje oktupe oko 3.500 do 4.000 tona maline, što zavisi od broja kooperanata, a radi se otkup kupine, crvene i crne ribizle i jagode. Firma izvozi u 45 zemalja sveta, a najoštrije propise ima Japan. U bazi imaju oko 2.500 kooperanata, a voće otkupljuju uglavnom u zapadnoj Srbiji.

"Činjenica je da je Srbija veliki proizvođač voća, da ima velike šanse da u ovom momentu na tržištu zauzme dobro mesto. Ali, ono što srpski proizvođači moraju da shvate jeste da se moraju prilagođavati zahtevima tržišta. Bez obzira na sve komentare da je noro virus proizvod marketinga, mi smo danas jedina zemlja u svetu, koja je lider u proizovodnji maline, a da se svaki 10 kamion na granici kontroliše na noro visur. Laboratorija je jedan od načina da se to spreči. U nju smo do sada uložili 200.000 evra," rekao je direktor kompanije Rade Ljubojević.

Pojasnio je i da je to prva laboratorija koja se otvara u okviru jedne porizvodnje zamrznutog voća u Srbiji, opremljena sa najsavremenijom opremom za mikrobiologiju i virusologiju, a u procesu su nabavke opreme za hemiju, odnosno pesticide.

Godišnja proizvodnja u ovoj kompaniji je oko 20.000 tona

Otvaranje novog pogona u koji je uloženo 1,5 miliona evra 

Rade Ljubojević je najavio u februaru ili martu iduće godine otvaranje novog pogona. "To je novi pogon liofilizacije u koji smo uložili 1,5 miliona evra. To će biti jedinstveni pogon u Evropi. Tu će se raditi sušenje voća u minusnom režimu u vakumu. Imamo nove pakerice za pakovanje različitih vrsta pakovanja," rekao je Ljubojević i dodao da je ponosan na svoj mladi tim koji prati sve trenedove i vrlo efikasno reaguje.

U kompaniji ima 155 zaposlenih. Rade Ljubojević je najavio da su razmišljali i u pravcu otvaranja vrtića u okviru firme, ali čeka da država definiše jasno kako bi funkcionisali vrtići u okviru preduzeća.


Foto prilog


Tagovi

Sirogojno Company Rupeljevo Interna laboratorija Smrznuto voće Izvoz voća Ana Ljubojević Mira Novaković Rade Ljubojević


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.