Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela u mleku u prahu
  • 16.01.2018. 20:15

Skandal sa salmonelom u mleku u prahu pogodio 83 zemlje!

Više od 12 miliona kutija mleka u prahu za decu je povučeno iz 83 zemlje zbog skandala sa salmonelom u kojem učestvuje francuska kompanija Laktalis!

Foto: SofiLayla / Pixabay
  • 157
  • 16
  • 0

Više od 12 miliona kutija mleka u prahu za decu je povučeno iz 83 zemlje zbog skandala sa salmonelom u kojem učestvuje francuska kompanija Laktalis (Lactalis).

Direktor kompanije za mlečne proizvode, Emanuel (Emmanuel) Besnier, potvrdio je francuskim medijima stepen rizika kontaminacije.

Proizvodi se povlače od dcembra, nakon što su u fabrici otkrivene bakterije salmonele. Tužbe su podneli roditelji, koji tvrde da su njihova deca postala bolesna nakon što su pili to mleko. Portparol je za BBC izjavio da su sve zemlje koje su bile pogođene ovim skandalom bile informirsane, u Evropi, Aziji, Latinskoj Americi i Africi. Velika Britanija, SAD-u i Australija nisu pogođeni, dodao je.

Laktalis jedan od najvećih svetskih proizvođača

Laktalis grupa je jedan od najvećih svetskih proizvođača mlečnih proizvoda, sa godišnjom prodajom od 17 milijardi evra (21 milijarde dolara), ima 246 proizvodnih mesta u 47 zemalja i zapošljava 15.000 ljudi samo u Francuskoj.

Opoziv je izdat tri puta, a obuhvata marke Picot, Milumel i Taranis.

Salmonela može izazvati tešku dijareju, grčeve u stomaku, povraćanje i tešku dehidrataciju. To može biti opasno po život, posebni kod male dece. Do sada je 35 slučajeva prijavljeno u Francuskoj, a drugi je potvrđen u Španiji. Još jedan mogući slučaj istražuje se u Grčkoj, saopštile su francuske vlasti.

Kompanija će u potpunosti sarađivati u istrazi

U ekskluzivnom intervjuu u francuskom časopisu Journal du Dimanche, glavni izvršni direktor kompanije Laktalis opovrgao je da je kompanija pokušala da sakrije početak ovoga u fabrici.

"Postoje pritužbe i biće istraga u kojoj ćemo u potpunosti sarađivati", rekao je Besnier. Takođe je obećao da će kompanija nadoknaditi sve pogođene porodice. Iz kompanije su rekli da veruju da je sve uzrokovano obnavljanjem u fabrici Celia u Kraonu, u severozapadnoj Francuskoj.

Biće sankcije i za trgovce na malo

Francuski ministar poljoprivrede izjavio je da će proizvodi iz fabrike biti zabranjeni na neodređeno vreme dok istraga još traje. Francuska vlada upozorila je kompaniju da mora očekivati kazne za rešavanje afere.

Takođe su pretili da će u četvrtak nametnuti sankcije protiv trgovaca na malo, nakon što se ispostavilo da je nekoliko glavnih lanaca supermarketa nastavilo prodavati proizvode koji su mogli biti kontaminirani.

Foto: SofiLayla / Pixabay


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D