Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cena
  • 18.02.2022. 07:30

Skočile otkupne cene mleka na svetskom tržištu

Velika potražnja i slabija ponuda dovele su do porasta cena mleka. Kakva su predviđanja za narednu sezonu i što sve na nju utiče?

Foto: Depositphoto/toa55
  • 2.918
  • 727
  • 0

Izvozne cene mleka i mlečnih proizvoda rastu i blizu su rekordnog iznosa iz 2013. godine. Očekivanja su da će se ovaj trend nastaviti što će imati uticaja na globalno tržište ove robe, navodi Agrarheute

"Fonterra", novozelandska multinacionalna zadruga u vlasništvu oko 10.500 farmera koja pokriva oko 30 odsto svetskog izvoza mlečnih proizvoda, prošli je mesec treći put zaredom povećala isplatu poljoprivrednicima.

Pometnja na svetskom tržištu

Četvrta aukcija na "New Zealand Global Dairy Trade"-u ove godine završila se pozitivno. Vrednost GDT indeksa dostigla je najviši nivo od aprila 2013. godine i trenutno iznosi 1516. Na poslednjem održavanju GDT, 15. februara ove godine, rast opšteg berzanskog indeksa iznosio je 4,2 odsto, odnosno 4.840 dolara po toni (426€/t).

"Nema sumnje da će ovaj rezultat aukcije izazvati pometnju na svetskom tržištu i ponovo povisiti prognoze cena mleka", rekao je Stjuart Dejvidson, menadžer na novozelandskoj berzi NZX i istakao da je rast rezultirao kumulativnim povećanjem od 13,5 odsto u poslednjih šest sedmica.

Na poslednjoj aukciji prodato je 27.726 tona mlečnih proizvoda, za više od 700 tona manje nego na prethodnoj.

Prema poslednjem izveštaju o cenama mleka u Evropskoj uniji, one su rasle za 1,2 odsto u odnosu na mesec pre, a prosečna je u januaru iznosila 41,79 evra za 100 kg. Najviša je zabeležena u Malti, 62€ za 100kg, a najniža u Portugaliji gde je duplo niža, 31,89/100 kg. 

Rast cena mleka u EU (Izvor: EK)

Očekuje se i dalji rast što je opravdano činjenicom da globalna potražnja premašuje ponudu. Ovom trendu, osim ionako visokih globalnih cena žitarica i đubriva, doprinose tenzije između Rusije i Ukrajine što dovodi do lančane reakcije. 

Svetske zalihe nedovoljne?

Nejtan Peni, viši poljoprivredni ekonomist u novozelandskoj banci "Westpac" u narednom periodu ipak predviđa blagi pad cena što bi dovelo do oporavka ovog tržišta.

"U ovom trenutku očekujemo da će proizvodnja na Novom Zelandu biti manja za tri odsto u odnosu na prošlu sezonu. Ranije smo očekivali da će taj pad iznositi 1,5 odsto. Ipak, prosečne cene mleka ove bi sezone mogle biti više nego smo očekivali", zaključio je.

Poremećaji u proizvodnji u regijama koje su tradicionalni proizvođači dovešće do dalje nesigurnosti na tržištu. Kombinacija lošeg vremena i visokih troškova hrane te drugih, značajno utiču na proizvodnju i u Evropskoj uniji te SAD-u. 


Tagovi

Svetsko tržište Cene mleka Rast cena Tržište mleka Global Dairy Trade Mleko


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.