Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mleka
  • 12.08.2017. 18:30

Slatki sir menja navike

Da li biste probali rolovani sir sa čokoladom ili brusnicom? Đurđinka Jovanov iz Kovilja oduševljava svojim inovativnim receptima.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.376
  • 107
  • 0

Đurđinka Jovanov iz Kovilja napravila je revoluciju na tržištu sira! Uvela je ukuse koji su oduševili čak i skeptike. Osim slanog sira, pravi i nekoliko vrsta slatkog, za koji je i nagrađivana.

Obogaćena porodična receptura

Prerađuje maksimalno 120 litara mleka, jer toliko može sama da postigne. Suprug i tri sina pomažu i rade ostale poslove u domaćinstvu. Njen specijlitet je rolovani sir, a recepturu je nasledila iz suprugove porodice.

"Potrebna je vežba i znanje. Ovaj sir se pravi sa dušom. Prilično je teško, naporno i dugo traje. Ideja uvek ima oko nas, iz iskustva, na internetu, u kuvarima. Tako sam napravila i sir sa smokvama, brusnicom, bademom, prženim šećerom", objašnjava domaćica.

Slatki sir kao desert

Ipak, mnogi su i dalje skeptični u vezi sa slatkim sirevima, iako domaćica kaže da ga je najlaške opisati kao čizkejk kolač. Napominje da je Francuzima oduvek desert slatki sir, uz penušavo vino ili konjak.

Osnova sira je mleko i sirište, nema aditiva, niti gustina. Pamučno platno je to koje omogućava da sir traje i do 15 dana. Kada ga prodaje, vakumira ga, a moguće ga je i zamrznuti u najlonu.

Ljubav prema kravama

Porodica Jovanov iz Kovilja bavi se stočarstvom, ali primarno govedarstvom i proizvodnjom sira. U štalama su simental i holštajn-frizijske krave. Đurđinka kaže da postoji posebna ljubav pema ovim životinjama i energija koju one pružaju: "Osećam se slobodno, opušteno među njima. Nemam strah i baš mi prijaju".

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Đurđinka Jovanov Kovilj Rolovani sir Slatki sir Sir sa dodacima


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner