Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja piva
  • 08.09.2016. 18:00

Slovenci napravili "najviše" pivo u Evropi

Grupa ljubitelja piva Pivopis.si napravila je nesvakidašnji poduhvat. Oni su na 2.864 metra nadmorske visine proizveli prvo slovenačko planinsko pivo.

Foto: Pivopis.si/Facebook
  • 1.503
  • 74
  • 0

Grupa ljubitelja piva i slovenačkih planina Pivopis.si, napravila je pivo, na Triglavu, na nadmorskoj visini od 2.864 metra. Njihovo pivo je tako postalo pivo proizvedeno na najvišem mestu u Evropi! Ovo piće su u šali nazvali "Triglavska šerpa" jer su opremu za proizvodnju piva na vrh najviše slovenačke planine morali sami da nose kao unajmljeni nosači "šerpasi" na Himalajima. Takođe, kako navodi portal rtvslo pivo je proizvedeno u posudi koja se na slovenačkom zove upravo "šerpa".

Ovaj nesvakidašnji poduhvat, krajem avgusta, izvela je petočlana ekipa u kojoj su bili: Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Matej Pilat, Luka Pepelnik i Simon Koštomaj. Svaki od njih je morao da ponese 12-15 kilograma tereta. Do vrha im je trebalo 6 sati, a vodu za pivo najpre su na 50 °C zagrejali kod planinarskog doma Dolič.

U pivo dodato i malo majčine dušice

Za prvo slovenačko planinsko pivo korišćen je domaći hmelj, a u vodu su dodali i manju količinu majčine dušice. Pivo još nije sazrelo, ali ako pivski kvasac bude dovoljno brzo delovao, planiraju da ga probaju 10. septembra na posebnom pivarskom izletu. Jedna flaša piva sa Triglava biće ponuđena i na aukciji čiji će prihod ići u dobrotvorne svrhe. Inače, svetska titula "najvišeg" piva u komercijalnoj kategoriji pripada kinesko-tibetanskom pivu koje proizvodi Lhasa Brewery Company na 3.650 metara nadmorske visine.

Foto: Pivopis.si/Facebook


Tagovi

Pivo Slovenija Trigrav Triglavska šerpa


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!