Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mleka
  • 28.03.2020. 15:00
  • Slovenija

Smanjen izvoz svežeg mleka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Zatvaranje slovenačkih granica s Italijom rezultiraće gubitkom trećine izvoza mleka. Iskreno, ako se situacija pogorša, onda više nemamo rešenja, kaže Janko Petrović, direktor Mlečne zadruge Ptuj.

Foto: Depositphotos/sauletas
  • 244
  • 22
  • 0

Slovenačke mlekare zadesila je velika kriza. Država je prošlu nedelju izvestila kako imaju problema u mlekarskom sektoru zbog izbijanja korona virusa. Njihovi proizvođači imaju sve više problema s isporukom ove namirnice u Italiju jer je potražnja naglo pala. 

Da stvar bude gora, slovenska Vlada odlučila je da zatvori granicu prema Italiji. Što se tiče samoga izvoza, odnosno prevoza tereta on se još uvek odvija, ali s velikim poteškoćama i prevoznici ostaju na granici i po nekoliko dana, piše Kmečki glas.

Čak 30 odsto mleka izvozi se u Italiju

Slovenija izvozi u Italiju oko 160 miliona litara mleka godišnje, odnosno 450.000 litara svežeg mleka dnevno što čini čak 30 odsto ukupnog izvoza te zemlje.

Trenutno, zbog situacije s korona virusom, prodaja je u Italiji u zaostatku, a zemlja se suočava s dubokom krizom. Pad otkupne cene biće neizbežan u narednim mesecima. 

Holanđani uništavaju cveće - lukovicama lala hrane krave

"Nalazimo se u teškoj situaciji, a april će za nas biti vrlo težak mesec. Cene će se spuštati jer se moramo prilagoditi tržištu, a pitanje je koliko. Prema indeksima susednih zemalja, cene su u februaru pale za dva do sedam odsto. Zatvaranje granica s Italijom rezultiraće gubitkom trećine izvoza mleka. Iskreno, ako se situacija pogorša, onda više nemamo rešenja”, priznaje Janko Petrović, direktor Mlečne zadruge Ptuj.

Ministarstvo osigurava da se snabdevanje hranom odvija neometano

Prema pisanju Dela, ministarka za poljoprivredu, šumarstvo i hranu Aleksandra Pivec obećala je državnu pomoć izvoznicima mleka u Italiju. Uverena je kako snabdevanje namirnica ne ometa zatvaranje granice i kako će se za sve pronaći rešenje.

Na raspolaganju su robne rezerve, a Ministarstvo takođe priprema mere za njihovo jačanje. Jedna od njih je i prerada svežeg u mleko u prahu. Pomoći će se i svim mlekarima u okviru mera de minimis, odnosno subvencijama malim poduzećima kao i krediti za pružanje likvidnosti”, rekla je Pivec. 

Poljoprivreda u opasnosti: Poljska zatvaranjem granica onemogućuje migraciju radne snage

Dodala je da su se takođe složili da prošire određene sheme subvencija, a svi konkursi će se sprovoditi mnogo brže nego što je to sada. Pozvala je i sve potrošače da se okrenu lokalnoj hrani. 

"Što se tiče ostalih proizvoda, trenutno nema problema, no ako ova situacija s virusom potraje duže i naši proizvođači mesa bi se mogli naći u problemima. Isto tako, jako puno uvozimo voća i povrća iz Italije i ako se trgovina obustavi u potpunosti, bićemo u problemima. No, trenutno nema potrebe za panikom, kako su mi rekli iz Privredne komore”, poručuje ministarka. 

Odlične vesti za proizvođače parmezana u Italiji 

Istovremeno, proizvođačima parmezana u severnoj Italiji ovaj virus je čak doneo i dobre momente, navodi politico.eu.

Kako je njihov sir zaštićen oznakom geografskog porekla oni su prema pravilima koje je donela EU mogli proizvoditi sir samo jednom dnevno i to ujutro s mešavinom mleka od večernje i jutarnje muže. No zbog trenutne situacije i sve manje radne snage, italijanska Vlada odlučila je na kratko odustati od propisa i odobriti i ostalim mlekarima u slučaju veće krize proizvodnju ove vrste sira.  

Još jedan sir zaštićen oznakom porekla

Pošto je situacija izmakla kontroli i postoji velika mogućnost da se dosta farmera i radnika u proizvodnji zarazi koronom odlučili su da obustave propise za vreme pandemije. Plan je omogućiti i drugim mlekarima da učestvuju u proizvodnji. Ako budu ovlašćeni za proizvodnju Parmezana tokom jutra, popodneva i naveče, ljudi koji se nalaze na popisu pričuva moći će zauzeti mesto bolesnih proizvođača. O svemu je obaveštena Komisija u Briselu, a odgovor se čeka ovih dana. 

U tom će slučaju mleko iz jedne mlekare biti odveženo u najbližu drugu koja je na popisu, a proizvodnja neće biti ograničena samo na jutro nego i na drugo doba dana. 

"Postoji rizik, gotovo sigurnost da će u nekim malim mlekarama radnik dobiti virus i neće moći da proizvodi sir. U tom slučaju možemo uzeti 1200 litara mleka koji su nam potrebni da napravimo jednu liniju sira i odneti u susednu mlekaru kako bi sir napravili popodne", rekao je ispred Konzorcija proizvođača "Parmigiano Reggiano".


Tagovi

Slovenija Italija Mlekarstvo Izvoz Cene Korona virus Aleksandra Pivec Snabdevanje hranom Subvencije Parmezan


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.