Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna rasprava
  • 19.07.2015. 12:30

Smanjiti troškove proizvodnje alkohola

U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima, a osnovni cilj je da se omogući povećanje broja registrovanih proizvođača rakija i smanji učešće sive ekonomije u ovom sektoru.

Foto: depositphotos.com
  • 100
  • 2
  • 0

"U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima, a cilj izmena tog zakona je da se smanje troškovi proizvodnje, da se domaći proizvođači jakih alkoholnih pića, pre svega voćnih rakija, učine konkurentnim, ali i da se omogući saradnja fizičkih lica i registrovanih proizvođača kroz kooperantski ugovorni odnos, kao i da se izborimo sa sivom ekonomijom i u ovoj oblasti", izjavio je rukovodilac Grupe za biljnu proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede Milan Čupić.

Potrebno je povećati broj registrovanih proizvođača

"Osnovni cilj izmena zakona je da se omogući povećanje broja registrovanih proizvođača rakija i smanjenje učešća sive ekonomije u ovom sektoru", dodao je Čupić. Takođe, važna je i harmonizacija propisa u ovoj oblasti sa propisima koje primenjuju ostale zemlje članice EU. "Tako stvaramo i uslove za razvoj čitavog sektora, za razvoj investicija čime očekujemo da dođe do povećanja obima proizvodnje i kvaliteta rakija, što će se odraziti i na primarnu prozivodnju voća koja je značajna", kazao je Čupić istakavši da su proizvođači, koji su bili deo Radne grupe za izmene zakona zadovoljni predloženim izmenama. Njihove sugestije i predlozi su takođe uvrštene u novine zakona, a cilj je da on bude što pre donet.

Postojeći zakon prilagođen velikim proizvođačima

Čupić je upozorio i da je broj registrovanih prozivođača jakih alkoholnih pića u Srbiji, pre svega rakija, jako mali i da ih ima svega 300. Problem je, kako je objasnio, što je postojeći zakon prilagođen za velike prozivođače, i potrebno ispuniti ozbiljne kriterijume da bi neko registrovao proizvodnju. "Novim zakonom hoćemo da uprostimo procedure i pojednostavimo i da omogućimo tim proizvođačima koji su u sivoj zoni i pokažemo da nije teško i da više neće biti veliki trošak da pređu u legalnu zonu da bi se registrovali i bili aktivni na tržištu", rekao je Čupić.

Kazne onima koji ne poštuju zakone

Takođe, predviđene su i kaznene odredbe za one koji ne poštuju propise, dodao je Čupić i podsetio da je u toku javna rasprava i da predstoji prikupljanje mišljenja, odnosno da će nakon toga uslediti proces izjašnjavanja i iznošenja mišljenja svih relevantnih i stručne javnosti. "Kad to završimo zakon će ići na vladu, pa u skupštinu i nadamo se da će on biti usvojen do kraja ove godine", kazao je Čupić.

Foto: depositphotos.com; werve


Izvori

Tanjug


Tagovi

Milan Čupić Javna rasprava Kazne Voćne rakije Proizvodnja jakih alkoholnih pića Siva ekonomija Zakon o jakim alkoholnim pićima