Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema sočiva
  • 02.01.2025. 16:00

Sočivo na više načina, ne morate ga samo kuvati

Konzumacija sočiva doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema, poboljšava probavu i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Sočivo na više načina, ne morate ga samo kuvati
Foto: Shutterstock/Food Fantasy
  • 88
  • 9
  • 0

Iako se dugo smatralo hranom za siromašne, danas su jela od sočiva pronašla svoje mesto i u vrhunskoj gastronomiji. Osim poznatog žutog, sve veću popularnost stiču ukusno crveno sočivo i crno sočivo, koje vegetarijanci nazivaju kavijarom.

Potiče iz mediteranskog regiona, kao i iz područja Bliskog i Srednjeg Istoka. I danas je osnovna namirnica u mnogim azijskim zemljama, dok je u Americi i Evropi takođe vrlo popularno. Konzumacija ove proteinom bogate mahunarke, pozitivno utiče i na naše zdravlje, piše Agroinform.

Različite vrste

Više je različitih vrsta sočiva, koje se razlikuju po boji, veličini i ukusu. U Indiji se, na primer, koristi čak pedesetak vrsta. Žuto ima blago slatkast ukus koji podseća na orašaste plodove. Često se koristi u kineskim i indijskim jelima, obično kao prilog. Pre kuvanja potrebno ga je potopiti na nekoliko sati.

Crveno, koja je već dostupno na mnogim mestima, važan je sastojak južnoazijske kuhinje. Za razliku od drugih suvih mahunarki, ne treba ga prethodno potapati u hladnoj vodi, a kuva se znatno kraće, oko 15-20 minuta, pri čemu poprima kremastu teksturu, idealnu za supe, umake i piree.

Crno je poznato i kao beluga sočivo, a vegetarijanci ga nazivaju kavijarom vegetarijanaca zbog oblika, veličine i sjaja koji podsećaju na riblju ikru. Ne treba ga potapati pre kuvanja, a zbog svoje male veličine brzo se priprema. Odličan je prilog jelima od belog mesa i ribe, ali i dodatak supama, varivima, salatama i jelima od klica. U pire obliku može se koristiti kao prilog, a od nje se čak mogu pripremati i poslastice nalik sufleu.

Nutritivne prednosti 

Jedan je od najboljih biljnih izvora proteina, a njegov aminokiselinski sastav je povoljniji u odnosu na ostale mahunarke. Bogat je sporootpuštajućim ugljenim hidratima, zbog čega je preporučljiv za dijabetičare i osobe na dijeti.

Sadrži puno vlakana, vitamine A, B1 i B2, gvožđe, kalijum, magnezijum i folnu kiselinu. Konzumacija sočiva doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema, poboljšava probavu i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Kako navodi mađarski portal, ne mora se konzumirati isključivo kuvana – poput pšenice, klice su takođe vredna namirnica koja se može dodavati salatama ili poslužiti uz kuvano povrće. Njene mlade mahune konzumiraju se kao povrće, dok se u većini azijskih zemalja melje u brašno koje se koristi za pripremu hleba ili testa za pogače.


Tagovi

Priprema sočiva Vrste sočiva Potapanje sočiva Žuto sočivo Crveno sočivo Crno sočivo


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.