Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slobodna trgovina
  • 12.07.2017. 08:00

Sporazum EU i Japana o slobodnoj trgovini

EU i Japan potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini. Detalje će Brisel i Tokio tek dogovoriti, ali se zna da će biti ukinute carine za elektroniku i automobile iz Japana, odnosno za sir, vino i testeninu iz Evropske unije.

Foto: Bigstockphoto/karn
  • 637
  • 36
  • 0

Evropska unija i Japan dogovorili su Sporazum o slobodnoj trgovini, stvarajući tako najveće svetsko, otvoreno, ekonomsko područje i signalizirajući otpor onome što smatraju protekcionizmom američkog predsednika Donalda Trampa.

Potpisan u Briselu, uoči susreta sa Trampom, na samitu u Hamburgu, "politički sporazum" između dveju ekonomija koji čine jednu trećinu globalnog BDP-a, itekako je simboličan. Neke oblasti se još moraju ispregovorati, ali zvaničnici tvrde da su ključne prepreke rešene, piše Reuters.

"Verujem da Japan i Evropska unija pokazuju snažnu političku volju da razviju zastave slobodne trgovine protiv pomaka prema protekcionizmu", izavio je japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo Abe) na zajedničkoj konferenciji za novinare s zvaničnicima institucija EU Donaldom Tuskom i Žan-Klod Junkerom.

Protiv Trampove izolacije i protekcionizma

"Iako neki kažu da se vreme izolacionizma i raspadanja opet vraća, dokazujemo da to nije slučaj", rekao je predsednik Evropskog Saveta Tusk.

"Nema zaštite u protekcionizmu", dodao je Junker, predsednik izvršne Evropske komisije. On je odbacio mogućnost da će doći do daljnjih pregovaračkih problema i rekao da se nada da će sporazum stupiti na snagu početkom 2019. godine.

Strah od jeftinijeg uvoza najteže pitanje

Strah od jeftinijeg uvoza za evropske proizvođače automobila i japanske proizvođače mleka bili su među najtežim pitanjima. Ipak, zvaničnici su rekli da su dve strane dogovor postigle vođene zajedničkim alarmom zbog Trampovog udajavanja od višestranih otvorenih trgovinskih sistema i agresivne politike "America First".

Uklanjanje carina, ali i ostavljanje kvota

Carine za većinu prehrambenih proizvoda iz EU biće ukinute, ali će uvoz u nekim osetljivim sektorima, kao što su sir i drugi mlečni proizvodi i dalje biti ograničen kvotom.

Više od 200 evropskih proizvoda koji imaju koristi od geografskih zaštita - na primer, pršut iz italijanske Parme, neće se "suočiti" s japanskom konkurencijom pod istim imenom. Škotski viski možda neće imati koristi od takvog posla s obzirom na to da bi Velika Britanija trebalo da napusti EU 2019. godine.

Foto: Bigstockphoto/karn684


Tagovi

Evropska unija Japan Sporatum Trgovina Brisel Tokio Sir Vino Carine Šinzo Abe Donald Tusk Žan-Klod Junker


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]