Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivo
  • 09.08.2017. 10:15

Srbija druga na listi izvoznika piva u EU

Evropljani vole srpsko pivo! Naša zemlja nalazi se na drugom mestu, kada je reč o izvozu ovog pića u Evropsku uniju.

Foto: RestaurantAnticaRoma / Pixabay
  • 755
  • 62
  • 0

Pivo iz Srbije čini 13% evropskog uvoza. Tako je naša zemlja druga, iza Meksika, na listi izvoznika, podaci su evropskog statističkog zavoda Eurostat.

Koristi se polovina kapaciteta

Kod nas se proizvede oko pet miliona hektolitara piva. Za 89 odsto zaslužni su pogoni velikih kompanija, devet odsto su regionalne kompanije, a samo jedan odsto tržišta pripada malim zanatskim pivarama. Izvezli smo u EU 46,9 miliona litara piva prošle godine.

"Prema podacima našeg Udruženja, pivarska industrija je proizvela više od milion hektolitara piva za izvoz u 2016 godini. Od toga je polovina izvezena u Bosnu i Hercegovinu, a polovina u zemlje EU, pre svega Mađarsku, Hrvatsku i Grčku", rekla je za Novosti Rebeka Božović, izvršni mendžer Udruženja pivara Srbije.

Dimitrije Ivanović iz Privredne komore Srbije tvrdi da srpske pivare koriste polovinu raspoloživog kapaciteta i da bi mogle da isporuče čak 12 miliona hektoliatara piva godišnje.

76 litara piva po stanovniku

Evropska unija je 2016. godine proizvela 39 milijardi litara piva, odnosno 76 litara po stanovniku. Najveći proizvođač piva u EU je Nemačka. Prošle godine je proizvela 8,3 milijarde litara piva ili 21% ukupne proizvodnje EU, piše Euractiv. Najveći izvoznik je Holandija sa 1,9 milijardi litara piva. Ovo piće se najviše izvozi u SAD, Kinu, Južnu Koreju, Švajcarsku i Tajvan.

Foto: RestaurantAnticaRoma / Pixabay


Tagovi

Pivo Izvoz Srbija Eurostat Rebeka Božović Dimitrije Ivanović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić