AgroKlub.rs

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Prehrambena industrija » Srbija druga na listi izvoznika piva u EU

Srbija druga na listi izvoznika piva u EU

Pivo

Srbija druga na listi izvoznika piva u EU

Datum: 09.08.2017. 10:15

Kategorija:

Prehrambena industrija

Evropljani vole srpsko pivo! Naša zemlja nalazi se na drugom mestu, kada je reč o izvozu ovog pića u Evropsku uniju.

Pivo iz Srbije čini 13% evropskog uvoza. Tako je naša zemlja druga, iza Meksika, na listi izvoznika, podaci su evropskog statističkog zavoda Eurostat.

Koristi se polovina kapaciteta

Kod nas se proizvede oko pet miliona hektolitara piva. Za 89 odsto zaslužni su pogoni velikih kompanija, devet odsto su regionalne kompanije, a samo jedan odsto tržišta pripada malim zanatskim pivarama. Izvezli smo u EU 46,9 miliona litara piva prošle godine.

"Prema podacima našeg Udruženja, pivarska industrija je proizvela više od milion hektolitara piva za izvoz u 2016 godini. Od toga je polovina izvezena u Bosnu i Hercegovinu, a polovina u zemlje EU, pre svega Mađarsku, Hrvatsku i Grčku", rekla je za Novosti Rebeka Božović, izvršni mendžer Udruženja pivara Srbije.

Dimitrije Ivanović iz Privredne komore Srbije tvrdi da srpske pivare koriste polovinu raspoloživog kapaciteta i da bi mogle da isporuče čak 12 miliona hektoliatara piva godišnje.

76 litara piva po stanovniku

Evropska unija je 2016. godine proizvela 39 milijardi litara piva, odnosno 76 litara po stanovniku. Najveći proizvođač piva u EU je Nemačka. Prošle godine je proizvela 8,3 milijarde litara piva ili 21% ukupne proizvodnje EU, piše Euractiv. Najveći izvoznik je Holandija sa 1,9 milijardi litara piva. Ovo piće se najviše izvozi u SAD, Kinu, Južnu Koreju, Švajcarsku i Tajvan.

Foto: RestaurantAnticaRoma / Pixabay

Broj pregleda članka: 729; Uspešnost članka: 61.45

Tagovi: Izvoz, Srbija, Pivo, Eurostat, Dimitrije Ivanović, Rebeka Božović

Ključne reči članka: srbija, druga, na, listi, izvoznika, piva, u, eu, litara, godine, proizvela, odsto, polovina, miliona, srbije, litara piva


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.