Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brašno
  • 07.03.2018. 12:00

Srbija uvodi kontramere Makedoniji zbog brašna?

Naša zemlja se sa susednom Makedonijom već 13. put u poslednjih sedam godina nalazi u sporu oko brašna, a pri tom na  mesečnom nivou gubi 200.000 evra.

Foto: Pixabay / Bru-nO
  • 1.292
  • 100
  • 0

Srbija bi danas mogla da uvede kontramere makedonskim uvoznicima zbog spora oko brašna. Naime, naša zemlja se sa susednom Makedonijom već 13. put u poslednjih sedam godina nalazi u ovom sporu, a pri tom na  mesečnom nivou gubi 200.000 evra. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić podsetio je na to da su makedonske vlasti pre dve nedelje uvele mere i otežale izvoz brašna iz Srbije, prenosi sajt Vlade.

Makedonci ističu dva razloga za mere

Vlasti u Makedoniji su odlučile da se brašno iz naše zemlje šalje u Makedoniju bez makedonskih markica, koje se dobijaju tek nakon fitosanitarnog pregleda. To, u praksi, može da potraje i ceo mesec. Kao razlog istakli su sprečavanje šverca, jer nisu mogli da kontrolišu distribuciju dela brašna direktno mali pekarama. Drugi razlog je tvrdnja da deo brašna sa markicama nalepljenim u Srbiji završava na Kosovu.

Srbija ponudila rešenje, ali i najavila kontramere

Ljajić je rekao da je Makedoncima predloženo da Srbija kontroliše markice u našoj zemlji, a oni na svojoj teritoriji, uz saradnju inspekcija koje bi razmenjivale informacije. Predlog nije prihvaćen, a nije bilo ni adekvatnog kontrapredloga.

"Imamo tri velika mlinara, koji imaju toliki uticaj na sve vlade u Makedoniji, da pritiskom izdejstvuju uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju. Ukoliko u Skoplju ne pronađemo rešenje, počinjemo odmah sa primenom kontra mera, koje su spremne i najavljene svim resornim službama", rekao je ministar, a prenosi Srbija Danas. 

Isti izvor navodi i podatak novosadskog udruženja Žitounija, prema kome je izvoz smanjen za 1.000 do 2.000 tona braša, a gubici su od 200.000 do 400.000 evra mesečno. 

"Srpski proizvođači žita i brašna polako gube tržišta Makedonije i Kosova. Ukoliko pregovori ne uspeju, Srbija bi trebalo da uvede zabranu uvoza makedonskih vina, voća i povrća iz te zemlje, jer, ova zemlja svake godine na tri, četiri meseca, poremeti tržište Srbije različitim vancarinskim barijerama, a Srbija mora da prestane da se ponaša tako pomirljivo", istakao je Zdravko Šajatović.

Makedonci ublažili stav nakon najavljenih kontramera

Nakon najave kontramera, makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski ponudio je rešenje da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kilograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma u Makedoniji, u skladu sa novim makedonskim pravilnikom.  "Nastala situacija sa uvozom brašna neće izazvati nedostatak brašna na makedonskom tržištu i povećanje cena", rekao je Nikolovski, a prenosi N1.


Tagovi

Brašno Srbija Makedonija Spor Ljupčo Nikolovski Zdravko Šajatović Rasim Ljajić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.