Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem Šid
  • 09.08.2018. 12:15

Srem Šid izvezao goveđe meso u Tursku u vrednosti 3.5 miliona evra

U skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom, predviđeno je da Srbija do kraja godine isporuči 5.000 tona mesa.

Foto: Pixabay / Karamo
  • 531
  • 49
  • 0

Fabrika za preradu mesa Srem Šid, nakon uspešne privatizacije beleži dobre rezultate. Izvezli su goveđe meso u Tursku u vrednosti od oko 3.5 miliona evra (3.000 obrađenih goveda). Podsetimo, fabrika je privatizovana 25. aprila ove godine, nakon 17 godina. Novi vlasnici su firma Agropapuk iz Kukujevaca i Industrija mesa Đurđević iz Pećinaca. 

Za sledeću godinu dogovoreno 10.000 tona mesa

Kako je tada rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, sa Turskom je napravljen sporazum koji predviđa izvoz od 5.000 tona mesa ove godine. Kako bi se kapaciteti popunili, plan je bio da se u Srem Šidu obrađuje 400 goveda dnevno. Novi vlasnici su uložili dva miliona evra, zaposlili 130 radnika i pokrenuli proizvodnju. Najavili su da će investirati ukupno 3,5 miliona evra. Za sledeću je dogovoreno najmanje 10.000 tona mesa, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom. Kako je počeo izvoz, tako je i cena žive vage goveda skočila sa 1,9 evra po kilogramu do 2,45 evra, odnosno gotovo 30%.

Novi vlasnici među vodećima u industriji prerade mesa

Tokom juna je počela probna proizvodnja, kada je oprema namontirana, a firma registrovana.  Pre stečaja, ovde je radilo 2.000 ljudi, a dug je krajem 2017. godine iznosio 577 miliona dinara. Danas je Srem Šid u vlasništvu kompanija, koje su među vodećim u industriji prerade mesa. Imaju oko 800 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200.000 svinja i 20.000 goveda, uz obrt od oko 80 miliona evra.

Ugovor
Potpisivanje ugvora u - Milenko Đurđević, Bratislav Bogatić i  stečajna upravnica Danijela Puhalović (Foto: Opština Šid)

Veće subvencije za prerađivačku industriju

Fabriku je, zajedno sa ministrom poljoprivrede, obišao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. on je tom prilikom najavio veće subvencije za prerađivačku industriju: "Daćemo veće subvencije za pogone, fabrike koje će da rade preradu. Ta odluka će uskoro da bude doneta. To je ono što nam nedostaje. Verujem da će prijateljstvo koje imamo sa Turskom, Kinom i drugima, kao i svi konkretni ugovori, doneti mnogo dobrog u narednom periodu".

Dodao je daće Ministarstvo poljoprivrede već u sledećem budžetu predvideti više subvencija za tovna goveda i muzne krave. Cilj je da u narednih pet godina Srbija vrati stočni fond na nivo koji je imala 1989. godine - oko dva miliona grla.


Tagovi

Srem Šid Agropapuk Industrija mesa Đurđević Izvoz goveđeg mesa Turska Aleksandar Vučić Branislav Nedimović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.