Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umami testenina
  • 28.10.2020. 14:00
  • Moravički okrug, Ivanjica

Srpske taljatele: Ručno pravljena testenina od organskih sastojaka

Moj suprug Dejan se vodi mišlju i često govori da testo nije daska koju samo propustiš kroz mašinu, ono ima dušu, diše, reaguje na spoljašnje uticaje i treba imati osećaj za njega, navodi Marina Ocokoljić ispred brenda Umami.

Foto: WikimediaCommons/Arria Belli
  • 387
  • 79
  • 0

Marina i Dejan Ocokoljić iz Ivanjice imaju svoj brend "Umami" koji je učešćem na drugom Festivalu testa, testenina i hleba, poneo je titulu Najbolji brend testivala. Posetioci su fascinirani inovativnošću, ljubaznošću, vrednošću, a posebno neobično ukusnim tamnim hlebovima i unikatnim testeninama spravljanih od organskih sastojaka.

"Moj suprug Dejan je svoje desetogodišnje iskustvo u radu sa testom želeo da ugradi u temelj svog privatnog posla. Vodi se mišlju i često govori da testo nije daska koju samo propustiš kroz mašinu, ono ima dušu, diše, reaguje na spoljašnje uticaje i treba imati osećaj za njega. Za testo treba raspoloženje i ljubav", ističe Marina Ocokolić, koja dosta vremena provodi u kuhinji, isprobava nove recepte i peče svoj domaći hleb.

Za sat vremena 120 kg kora - nagrađena mašina na Tesla festu

Za hleb su znali prijatelji i bili joj podrška i vetar u leđa da pokrene proizvodnju.

Od prijatelja linija za izradu kora

Marina i Dejan, iako zaposleni, željni promene, učenja i napretka želeli su da pokrenu sopstvenu proizvodnju i tako obezbede porodici dodatni vid zarade.

"Prijatelj je suprugu ponudio liniju za izradu kora, znajući da on ima zanat i ume to da radi. Kupili smo sušaru i mašinu za sečenje rezanaca, rešeni da dugo sanjani san pretočimo u stvarnost."

Ipak, ručna izrada testenina

Neposredno po kupovini mašine Marina Ocokoljić je dobila recept za izradu rezanaca, koji joj se nije dopao.

"Želela sam prave domaće rezance po tradicionalnoj recepturi od deset jaja na kilogram brašna. Jaja u testeninama kuvanjem zadržavaju svoja nutritivna svojstva, ona su izvor visoko vrednih proteina. Takvo testo drugačije je teksture i mašina za sečenje nije funkcionisala", priseća se naša sagovornica.

Odluka je pala na ručnu izradu testenina (foto: Facebook/Umami Testenine)

Odluka je pala da promene mašinu, a zadrže kvalitet i tako je nastala proizvodnja koja se obavlja ručno od kvalitetnih sirovina.

Srpske taljatelje raznih ukusa

Želja da budu drugačiji, inovativniji, primećeniji na tržištu bila je velika, kao i da kvalitet proizvoda prati lepo dizajnirana ambalaža. Učešćem na različitim festivalima i sajmovima, istraživala je i učila i, kako kaže, sve to joj je puno značilo i pomoglo u proširenju znanja, trendovima i praksi. Tako su učešćem na Etno sajmu hrane i pića dobili diplomu robna marka Srbije za testenina 2018. godine, što im je dalo elana i potvrdilo da su na pravom putu.

Koje zaboravljene specijalitete možete da napravite za vreme pandemije?

"Tržište i potražnja diktirali su ostale proizvode. Asortiman smo vremenom proširili reznacima za supu, taljatelama klasik sa jajima, sa spanaćem, posne sa heljdom i speltom i slatke sa crnom čokoladom. Srpske taljatele su dakle, sa naše zemlje, od domaćeg organskog brašna i sa vodenice", ponosno naglašava naša sagovornica.  

Svi proizvodi iz ove radionice su bez aditiva, veštačkih boja, mirisa i konzervanasa.

"Došao je trenutak da davno osmišljenu ideju realizujemo i proširim asortiman proizvoda. Hleb se spravlja od raži, spelte, heljde i integralnog brašna uz dodatak semenki golice, suncokreta, lana i susama."

Razvijanje vlastitog posla proces je stalnog učenja

Rad, angažovanje i posvećenost nagrađeni su 2019. godine nagradom Etnobrend za robni brend u grupi najbolji novi proizvod.

Mesecima je Marina Ocokoljić istraživala i smišljala ime brendu. Tako je nastalo ime "Umami" - koje znači ukusno i mi, jer sa istim zadovoljstvom, kvalitetom, predanošću i puno ljubavi proizvodimo za druge kao i za sebe.

"Kvalitetom smo se izdvojili i postali prepoznatljivi sada je na redu plasman gotovih proizvoda. Do sada smo ostvarili uspešnu saradnju sa više radnji, ali još uvek nedovoljno da bismo od ovog posla živeli", priča mlada preduzetnica.

Nakon učestvovanja na više manifestacija, sledi plasman gotovih proizvoda

Započinjanje i razvijanje vlastitog posla proces je stalnog učenja.

"Preduzetništvo nije za slabe, potrebno je veliko radno iskustvo, mnogo odricanja, uložene energije. Ne možete sve sami, potrebno je sastaviti dobar tim, podrška porodice, prijatelja, poslovnih saradnika. Neophodan je finansijski kapital koji obezbeđujemo radeći na našem poljoprivrednom gazdinstvu proizvodeći voće i povrće", pojašnjava Marina.

Planovi za budućnost svakako su proširenje tržišta kao i povećanje kapaciteta proizvodnje za koje postoje uslovi. 


Tagovi

Umami brend Marina Ocokoljić Taljatele klasik Taljatele sa spanaćem Taljatele sa heljdom Taljatele sa crnom čokoladom Tamni hleb


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D