Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamena za meso
  • 14.08.2021. 14:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Sombor

Šta je sejtan i može li da bude dosledna zamena mesu?

Osnovni sastav veganskih proizvoda je biljno meso - sejtan, koji se pravi tako što se ispira skrob iz žitarica, odnosno pšeničnog brašna, dobija se proteinska smeša koja se začini, termički obradi i vakumira, bez ikakvih dodataka ili aditiva.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.090
  • 172
  • 0

Na poslednjem Noćnom Bazaru u Novom Sadu mogli su se videti razni štandovi sa prehrambenim delikatesima malih proizvođača. Jedan štand je naročito privlačio pažnju, jer su na njemu bile poređana kobasice, pljeskavice i drugi "mesni" proizvodi sa namazima, ali u malim pakovanjima. U pitanju su specijaliteti Vegeterijane Plus iz Sombora. Kao što sam naziv kaže, u pitanju su posno-vegansko-vegeterijanski proizvodi bez sadržaja životinjskog porekla.

"Mi proizvodimo namaze od suncokreta, paprike, sremuša, luka, zatim sir sa ukusom suncokreta, pikant i običan, onda kulen i kobasice, slaninu, čvarke, pljeskavice, felafele, i to sve na bazi sejtana. Sve je isključivo vegansko, bez aditiva, bez konzervansa, ništa životinjskog porekla", kaže Miloš Momirović čija je majka započela ovu proizvodnju pre dve decenije, a profesionalno od 2011. godine.

Kako nastaje sejtan?

Osnovni sastav ovih proizvoda je biljno meso - sejtan, koji se pravi tako što se ispira skrob iz žitarica, odnosno pšeničnog brašna, dobija se proteinska smeša koja se začini, termički obradi i vakumira, bez ikakvih dodataka ili aditiva. Dakle, da bi se dobio specifičan ukus pljeskavice, kulena, slanine - tom sejtanu se dodaju začini koji bi se inače dodavali u te mesne proizvode.

Smeša za pljeskavicu kojoj se dodaje mlaka voda

"U pljeskavicu ide lan, suncokret, sušeno povrće, od začina, beli luk, crni luk, biber...Kompaktna jedna smesa, kad se doda topla voda i ispeče se, budu fenomenalne pljeskavice, jednostavno je i brzo."

Proteinska smeša ili gluten od kog zapravo nastaje ovo "pšenično meso" je neutralnog ukusa koje upija aromu začina. Najčešće se pravi od polubelog brašna tipa T-850 i crnog brašna tipa T-1100, a može se umesi i u kućnim uslovima. Sama smeša može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane u svežem i dimljenom obliku. 

Svaka godina sa prodajom je bolja od prethodne

Koliko je popularna zamena za meso, naročito usled podizanja svesti o zaštiti životne sredine, uticaja klimatskih promena, pa i pandemije virusa korona koja je mnoge navela da razmišljaju o zdravoj ishrani svedoči i zanimanje za proizvode Vegeterijane Plus.

Sve veće interesovane za posnu hranu bez životinjskog porekla

"Zadovoljni smo, sve je više ljudi koji poste ili se ovako hrane. Svaka godina je po prodaji bolja od prethodne, sve ide bolje. Najbolja reklama je kad neko proba, pa kad dođe opet zadovoljan, to je neka preporuka najbolja reklama. Trenutno radimo ovako, a u budućnosti, videćemo da li ćemo proširiti asortiman", kaže Momirović.

Međutim, na pitanje, da li bi svoje proizvode, koji se inače mogu naći u prodavnicama zdrave hrane po celoj Srbiji, pre preporučio nego pravo meso životinjskog porekla, naš sagovornik je ostao uzdržan.

"Ne bih nikome ništa preporučivao, to je stvar slobodnog izbora, tako da neka svako odluči najbolje sam", zaključuje somborski proizvođač.


Foto prilog


Tagovi

Sejtan Vegeterijana Plus Miloš Momirović Gluten Pšenično meso Veganska hrana Veganske pljeskavice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...