Dijana Milošević, u okviru svog Vega brenda nudi alternative mlečnim proizvodima, od sira i raznih namaza do putera. Glavni sastojak je indijski orah.
Mlada preduzetnica iz Beograda Dijana Milošević u želji da jede kvalitetne zamene za mlečne prozvode upustila se u avanturu sopstvene proizvodnje. Kao vegetarijanac od 2002. godine živela je Izraelu, a kako sama kaže, uživajući u tamošnjim ukusima i "razmazila" svoje nepce.
Vrativši se u Beograd 2018. godine nije imala prilike da kupi date proizvode i tako krenula da sama istražuje. Vremenom je usavršavala svoje recepte, proširivala vidike i tehnologije proizvodnje veganskih sireva, soseva, namaza.
"Želja da uživam u ukusu i da zadovoljim svoja čula bila je velika", ponosno priča Miloševićeva.
Spletom slučajnih okolnosti maja 2021. godine kada je ostala bez posla saznala je za konkurs nacionalne službe za zapošljavanje za subvenciju i podsticaj privrednika u Srbiji.
"Aplicirala sam i prošla konkurs."
Kada je dobila subvenciju, seli se za Ćupriju sa svojom trogodišnjom ćerkom i započinje mini proizvodnju veganskih sireva i namaza od indijskog oraha.
"Svi proizvodi su ručno pravljeni od celog ploda indijskog oraha, bez dodatka skroba - od indijskog oraha i mleka. Pravim jogurt koji obogaćujem kulturom kinoe i tako dalje razvijam sireve", objašnjava naša sagovornica.
Svi proizvodi su posni, punog ukusa i teksture.
"Ceo Vega brend razvijala sam sama; od logoa, nalepnica, fotografija, sajta, instagram profila."
Sirovinu za proizvodnju nabavlja po, kako kaže, visokim cenama u maloprodajnim objektima zdrave hrane. Trenutno u ponudi ima krem sir, naćos namaz, čedar, feta, parmezan i puter. Svaki od proizvoda ima svoj poseban tok proizvodnje, tako da je za izradu fete potrebno i do dve i po nedelje za ceo proces.
"Postoje ljudi koji su alergični na mlečne proizvode i ne konzumiraju iste, neki to ne jedu iz ekoloških razloga, neki poste, a neki iz želje i ljubavi prema životinjama. Svaki proizvod iz ovog asortimana je posebno, sa velikom pažnjom i ljubavlju pripreman, odiše punoćom ukusa i teksture i u njima sva čula uživaju", ponosno priča Miloševićeva.
U Srbiji iz godine u godinu raste potražnja za alternativnim mesnim i mlečnim proizvodima. Otvaraju se restorani, kiosci, prodavnice specijalizovane za promet takvih proizvoda.
"To mi daje veru i želju da nastavim ovim putem i proširim asortiman. Svakodnevno radim na mojim proizvodima, usavršavam, isprobavam nove recepte, a u budućnosti će asortiman biti mnogo širi i veći. Trenutno radim na jednom velikom i rekla bih jako zanimljivom projektu u pitanju je jedan inovativan proizvod koji će uskoro biti biti deo Vega porodice."
Želja joj je da pakovanja budu reciklažna i bioazgradiva.
"Uspela sam u toj zamisli sa četiri proizvoda koji se nalaze u teglicama. Za druga dva proizvoda nisam još uvek uspela da nađem adekvatno rešenje. U pitanju su proizvodi koje pakujem u plastične vakum kese. Nalepnice koje koristim su papirne, a za transport su kartonske kutije punjene rafijom", kaže ova preduzetnica.
Njeni proizvodi u sebi pored indijskog oraha sadrže i jabukovo sirće, vodu, morsku so, nutritivni kvasac, tečni dim, od začina papriku, kurkumu, zatim kinou, rafinisano kokosovo ulje, suncokretovo ulje i drugo.
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Aleksandra Bojadjieva
pre 3 godine
Postovani, gde se mogu pronaci ovi proizvodi i dali mozda postoji online prodavnica. Hvala i srdacno