Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 26.06.2023. 12:00
  • Grad Beograd, Beograd

Suhomesnati specijaliteti od moravke krenuće i u zapadnu Evropu

U Poljoprivredno-stočarskoj zadruzi "Moravka" iz Čačka nagradu Etnobrend godine doživeli su kao veliki podstrek da nastave sa uzgojem i preradom mesa od autohtone rase svinja koja se u 19. veku, uz šljive, bile glavni izvozni artikal Kneževine Srbije

Foto: Biljana Nenković
  • 293
  • 41
  • 0

Na nedavno održanoj dodeli priznanja "Etnobrend godine" u organizaciji Zadružnog saveza Srbije, među dobitnicima priznanja se našla i Poljoprivredno-stočarska zadruga "Moravka" iz čačanskog sela Brezovice. Za proizvođače i prerađivače mesa iz čačanske zadruge koji gaje moravku - autohtonu rasu svinje, ovo je, kako kažu, značajno priznanje i veliki podstrek da nastave sa uzgojem ove rase koja je u 19. veku, uz šljive, bila glavni izvozni artikal Kneževine Srbije.

"Među nekoliko vrhunskih proizvođača suhomesnatih proizvoda koje smo nagradili našla se i zadruga iz Čačka, koja radi proizvode od autohtone rase moravka", kaže autor akcije "Etnobrend godine" Drago Delić i dodaje da je to jako bitno jer se radi o povratku te rase pošto se u vreme vladavine Miloša Obrenovića proizvodilo godišnje više od 200.000 grla u Srbiji da bi posle nekog vremena, pogotovo od druge polovine 20. veka, jednostavno prestala ta proizvodnja.

Ranije se proizvodilo više od 200.000 grla godišnje

"Sada je, zahvaljujući toj zadruzi, osnovanoj pre pet godina, i direktoru Zadruge Bojoviću, omasovljen uzgoj i proizvodnja. Ono što je isto tako važno, u Srbiji sada ima oko 300 malih farmi moravke pa je to možda i definitivna potvrda povratka te rase. I zadruga iz Čačka, u svojoj, rekao bih, misiji povratka moravke, svoje svinje za priplod isporučuje zainteresovanima širom Srbije, od Vojvodine do Stare planine i kopaoničkih sela", kaže Delić.

Nagrada - podsticaj za nova tržišta

Za Poljoprivredno-stočarsku zadrugu "Moravka" i direktora Gorana Bojovića, nagrada Etnobrend je istovremeno i podsticaj da za svoje suhomesnate proizvode nađu nova tržišta i plasiraju ih širom Srbije.

"Priznanju smo se toliko obradovali da smo ga istakli u ‘Moravskom marketu’ kako bi ga i naši lokalni kupci videli i imali definitivnu potvrdu da konzumiraju kvalitetan i sada nagrađeni proizvod od naše autohtone rase. Ovo je definitivno i potvrda da samo povezivanje i udruživanje poljoprivrednih proizvođača može obezbediti plasman, a i dobru cenu za njihove proizvode", kaže Bojović i dodaje da mali proizvođači sami ne mogu biti vidljivi, zato treba da se udružuju, da konkurišu i za evropska sredstva, da organizuju zajedničku prodaju, da stvore brend i onda stižu mnogo dalje i u kvalitetu, prepoznatlivosti, vidljivosti i time i u plasmanu.

Priznanje su istakli u "Moravskom marketu"

"Nas pet koji smo se udružili pre pet godina smo danas verovatno jedan od pravih primera kako bi trebalo raditi. Trud koji smo uložili pokazao se kao opravdan, ali treba dalje nastaviti. Sad je potrebno i da zaštitimo brend moravka, pa ako smo pre 170 godina bili prvi i najbolji u proizvodnji mesa od moravke, zašto to ne bismo bili ponovo", optimista je direktor "Moravke".

Interes iskazali i stranci

Bojović, koji trenutno na planini Jelici u svom gazdinstvu uzgaja više od 200 grla moravke, kaže da su i stranci iskazali interes za prozvodnju i plasman suhomesnatih proizvoda od ove svinje koji se suše, odnosno dime na potpuno prirodan način uz korišćenje drveta od autohtone sorte šljive.

Predstavnici francuskih kompanija i regije Alzas već su dolazili u Srbiju na pregovore, a interesovanje su iskazali i pojedini poslovni ljudi u Engleskoj pošto su se uverili da kvalitet ne zaostaje ni za jednom čuvenom svetskom preradom. Ako se sve kockice slože, moravka bi kao i u Miloševo vreme krenula u Evropu, ali ovaj put isključivo kao gotov proizvod, odnosno suhomesnati specijalitet iz Srbije.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Etnobrend godine Moravka Autohtona rasa svinje Drago Delić Proizvodi od Moravke Goran Bojović Priznanje Interes stranaca Gotov proizvod Suhomesnati proizvodi


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".