Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kombinovana tehnologija
  • 05.03.2017. 14:00

Sušenje voća i povrća isplativa delatnost

Sušeno voće i povrće traženi su na domaćem i na nostranom tržištu, pa se veruje da onaj ko se odluči za ovu proizvodnju, ne bi trebalo da ima problema sa plasmanom.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 3.825
  • 471
  • 0

Sušeno voće i povrće traženi su na domaćem i na nostranom tržištu, pa se veruje da onaj ko se odluči za ovu proizvodnju, ne bi trebalo da ima problema sa plasmanom.

Milivoj Radojčić, docent sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je Srbija dobar izvor kvalitetnih sirovina. Smatra da bi sve robne viškove trebalo usmeriti na sušenje.

"Može da se suši sve što proizvodimo. Višnja, kajsija, trešnja, jabuka, breskva, nektarina, dunja, dakle, skoro sve voćne vrste koje se gaje u Srbiji", tvrdi Radojčić.

Osmotsko sušenje voća i povrća

Osim klasične tehnologije, postoji i kombinovana tehnologija ili osmotsko sušenje voća i povrća. Ova tehnologija razvijena je na Departmanu za tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Nju odlikuje predtretman - potapanje voća u visokozasićene rastvore saharoze.

"Time se značajno utiče na poboljšanje fizičkih osobina sušenog voća - boje, aromatičnih materija, strukture i tako dalje", objašnjava Radojčić.

Sertifikat za kvalitet

Marko Đurić iz Manđelosa ima tri hektara pod voćem - kruške i jabuke i želi da dobije sertifikat, kako bi voće koje nije za konzumaciju, sušio:

"Ideja je da u dve naredne godine razvijem posao i da kapacitet bude do tri tone, a možda i više, ako bude interesovanja na tržištu".

Kako odabrati sušaru?

Vladan Pantović iz Bečevice smatra da je sušenje jedna od najisplativijih delatnosti u poljoprivredi, Dodaje da se povrće zanemaruje, ali da je itekako interesannto.

Bavi se i proizvodnjom sušara. Slaže se sa Radojčićem da se sušara bira na osnovu količine voća ili povrća, a da se danas na tržištu nude moderne sušare, koje zadovoljavaju sve parametre

"Dobra sušara je ona koja vama odgovara, po kapacitetu i proizvodima. Mora da donese dobar kvalitet proizvoda", zaklučuje Pantović.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Sušara Sušenje voća Sušenje povrća Poljoprivredni fakultet Novi Sad Sertifikat


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u