Sušeno voće i povrće traženi su na domaćem i na nostranom tržištu, pa se veruje da onaj ko se odluči za ovu proizvodnju, ne bi trebalo da ima problema sa plasmanom.
Sušeno voće i povrće traženi su na domaćem i na nostranom tržištu, pa se veruje da onaj ko se odluči za ovu proizvodnju, ne bi trebalo da ima problema sa plasmanom.
Milivoj Radojčić, docent sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je Srbija dobar izvor kvalitetnih sirovina. Smatra da bi sve robne viškove trebalo usmeriti na sušenje.
"Može da se suši sve što proizvodimo. Višnja, kajsija, trešnja, jabuka, breskva, nektarina, dunja, dakle, skoro sve voćne vrste koje se gaje u Srbiji", tvrdi Radojčić.
Osim klasične tehnologije, postoji i kombinovana tehnologija ili osmotsko sušenje voća i povrća. Ova tehnologija razvijena je na Departmanu za tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Nju odlikuje predtretman - potapanje voća u visokozasićene rastvore saharoze.
"Time se značajno utiče na poboljšanje fizičkih osobina sušenog voća - boje, aromatičnih materija, strukture i tako dalje", objašnjava Radojčić.
Marko Đurić iz Manđelosa ima tri hektara pod voćem - kruške i jabuke i želi da dobije sertifikat, kako bi voće koje nije za konzumaciju, sušio:
"Ideja je da u dve naredne godine razvijem posao i da kapacitet bude do tri tone, a možda i više, ako bude interesovanja na tržištu".
Vladan Pantović iz Bečevice smatra da je sušenje jedna od najisplativijih delatnosti u poljoprivredi, Dodaje da se povrće zanemaruje, ali da je itekako interesannto.
Bavi se i proizvodnjom sušara. Slaže se sa Radojčićem da se sušara bira na osnovu količine voća ili povrća, a da se danas na tržištu nude moderne sušare, koje zadovoljavaju sve parametre
"Dobra sušara je ona koja vama odgovara, po kapacitetu i proizvodima. Mora da donese dobar kvalitet proizvoda", zaklučuje Pantović.
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/