Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatko od aronije
  • 29.08.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Svaka bobica aronije unovčena kroz preradu

Željka Bobaček iz Bačke Palanke odlučila je da svoj kućni budžet dopuni tako što će praviti slatko od aronije. Nije pogrešila.

Foto: Željka Bobaček
  • 234
  • 37
  • 0

Aronija se za kratko vreme odomaćila kod nas, a priča o dobroj zaradi zainteresovala je mnoge da kupe sadnice i podignu velike zasade, dok su se drugi, podstaknuti pričom o izuzetnoj lekovitosti zrelih bobica, soka, džema, pa čak i čaja od lista i ploda, odlučili na skromniju proizvodnju. Tako sada bobice aronije dozrevaju na plantažama, ali i njivama, okućnicama i u dvorištima.  

Tako je i Željka Bobaček iz Bačke Palanke pre pet godina u dvorištu našla mesto za nekoliko sadnica aronije koje ovih dana dozrevaju. Grmovi su veliki, prepuni zdravih, krupnijih bobica pomalo oporog i kiselkastog ukusa kojima, kako ona kaže, ukućani nisu baš oduševljeni, te ih bere i pravi slatko koje je ukusnije i aromatičnije.

Hrono džem od maline, sok od aronije, čaj od lista crne ribizle - u eko pakovanju?

"Mnogo sam čitala o lekovitim svojstvima aronije, a kako svi članovi moje porodice vole zdravu hranu, domaću zimnicu koja podrazumeva sokove, pekmeze, džemove, posadila sam aroniju koja je ove godine izuzetno dobro rodila. Razmišljala sam šta da radim sa punim kantama zrelih bobica, nisam bila sigurna da mogu da je prodam u svežem stanju, te sam došla na ideju da pravim slatko. Pretpostavila sam da neću biti na gubitku", kaže Bobačekova.

Sveža aronija nema prijatan ukus, ali slatko...

Tako je naša sagovornica odlučila da iskoristi i unovči svaku bobicu objašnjavajući da to za nju nije bilo ni malo teško ni naporno obzirom da ima veliko iskustvo kada je u pitanju zimnica, jer su police u njenoj ostavi svake godine popunjene različitim slatkima i slanim programom.

Svežim bobicama ukućani nisu bili oduševljeni, pa se domaćica Željka odlučila za slatko

"Napravila sam jednu turu, oglasila preko društvenih mreža i već sutradan je došao čovek iz susednog mesta i sve odneo. Teglica od 370 grama košta 400 dinara. Znam da mnogi prodaju po višoj ceni, ali ja se u ovu računicu uklapam. Pravim po klasičnom starinskom recetu - ušpinujem šećer sa malo vode zatim dodam očišćenu i opranu aroniju i kuvam oko 45 minuta. Koliko stavim voća toliko upotrebim i šećera i ne koristim nikakve dodatke kao ni konzervans. To je bezbroj puta isproban recept po kome je slatko pripremala i moja baka", kaže naša sagovornica i dodaje da slatko može da se napravi i tako što se odmah izmeša šećer i voće, u odnosu 1:1, ostavi u frižideru nekoliko časova da pusti sok nakon čega se lagano kuva.

"Tokom kuvanja treba proveravati gustinu sirupa sipajući malo na tanjirić, a kada se postigne gustina ređeg meda proces kuvanja je gotov."

Kako kaže Bobačekova, sveža aronija nema prijatan ukus, ali slatko je 'sasvim druga priča'. Ovako pripremljene bobice imaju divnu aromu i veoma intenzivnu boju i zaista je vredno truda te ga ukućani rado jedu.

Talenat više, tegla više

Naša sagovornica, vična ručnom radu prevashodno dekupažu, teglice dekoriše ukrasnim poklopcima te razmišlja kako bi bilo dobro da kada krene na izložbe pored dekorativnih predmeta i dečijih igračaka od drveta koje majstorski izrađuje ponudi i slatko ne samo od aronije već i od višnje, jagode, maline, kupine i kajsije koje obavezno godinama priprema, kao i domaće sokove od višnje, zove, limuna.

Za proizvođače - aronija postala utopija?

"Snalazim se, svaki dinar dobro dođe. Slatko se tradicionalno služi ujutru ili kada vam dođu gosti, uzima se po jedna kašičica, to je jedan lep običaj koji smo svi zajedno sačuvali. Osim toga svi više vole i cene domaće proizvode zato ja ovih dana imam pune ruke posla kuvajući aroniju i puneći teglice. Sad je sezona, još ima aronije za branje i to treba iskoristiti na najbolji način", poruka je Željke Bobaček iz Bačke Palanke.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Tagovi

Aronija Slatko od aronije Prerada aronije Željka Bobaček Kuvanje slatka Tradicionalan recept Zimnica


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu