Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja Srbije i Italije
  • 25.06.2015. 17:00

Svaki peti zaposleni radi u industriji hrane!

Đuzepe Manco, ambasador Italije u Srbiji, ukazao je da je jedan od problema srpskih privrednika to što su mašine na kojima rade stare i po 30 godina

Foto: depositphotos.com/branex
  • 113
  • 5
  • 0

"Svaki peti zaposleni u Srbiji radi u industriji hrane, a 17% nacionalnog dohotka dolazi iz ove privredne grane. To dovoljno govori koliki su naši potencijali u ovoj oblasti", rekao je ministar poljoprivrede Željko Sertić u Milanu na konferenciji "Korišćenje potencijala poljoprivrede i prehrambene industrije u cilju jačanja bilateralnih odnosa između Srbije i Italije".

Sertić je dodao kako Italiju u tome smislu Srbija smatra najvećim ekonomskim partnerom u robnoj razmeni, prenose Novosti. Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije istaknuo je kako treba imati na umu da je u poslednjih nekoliko godina poljoprivredna proizvodnja u Srbiji duplirana. "U poslednjih pet godina, poljoprivredna proizvodnja je duplirana. Od 142 miliona dolara u 2009. godini, lane smo došli do 274 miliona dolara", pojasnio je Čadež.

Najveći regionalni proizvođač voća, povrća i mesa

Čadež je naglasio da u Srbiji oko 6.800 firmi radi u sektoru poljoprivrede te dodao da je naša zemlja najveći regionalni proizvođač voća i povrća, ali i mesa!

Velike mogućnosti proizvodnje treba iskoristiti u svoju konkurentsku prednost, prilikom čega postoje velike mogućnosti za zajednički nastup srpskih i italijanskih poduzetnika, istaknula je i Ana Hrustanović, ambasador Srbije u Italiji. Italija bi pridonela novim tehnologijama, znanjem i investicijama, a Srbija je atraktivna zbog kvalitetne radne snage i mreže trgovinskih odnosa sa drugim državama.

Foto: depositphotos.com/branex


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Marko Čadež Privredna komora Srbije Italija Ana Hrustanović Proizvodnja hrane Željko Sertić Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u