Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanice
  • 11.02.2021. 10:30

Sve manje goveda u klanicama, a više ovaca?

U klanicama registrovanim na teritoriji Republike Srbije, u novembru 2020., u poređenju sa prethodnim mesecom, zaklano je više ovaca i živine, a manje je zaklano goveda (za 14,6 odsto) i neznatno manje svinja.

Foto: Bigstock/ asayenka
  • 203
  • 31
  • 0

Republički zavod za statistiku objavio je Mesečni statistički bilten u kome se, između ostalog, navode i podaci o broju zaklanih grla stoke tokom 11. meseca u prošloj godini.

U klanicama registrovanim na teritoriji Republike Srbije, u novembru 2020., u poređenju sa prethodnim mesecom, zaklano je više ovaca i živine, a manje je zaklano goveda (za 14,6 odsto) i neznatno manje svinja. Ukupna neto masa ovaca veća je za 11,6 i živine za 4,9 odsto, dok je neto masa manja kod goveda za 15,4 odsto i svinja za 3,5.

Prema istim podacima, u odnosu na novembar 2019, više je zaklano svinja, ovaca, dok je manje zaklano goveda i živine. U odnosu na isti period 2019, veća je neto masa kod svinja, ovaca, dok je neto masa manja kod goveda i živine.

Pred svinjokolj, cena tovljenika i prasadi niska zbog slabe potražnje

Podsetimo samo da su se cene tovljenika tokom novembra meseca kretale od 150 do 170 dinara, prasadi oko 190 dinara, ili nešto iznad toga ukoliko se prodaju na komad. Sa ovom cenom su, tada rekli paori, na nuli.

Prošla godina, obeležila je i značajan pad cene jagnjadi. Tokom avgusta meseca samo, dominirala je cena jagnjadi od 220 dinara, ali sa tendencijom pada. Ponuda je bivala sve bolja i raznovrsnija dok je ovaca u ponudi bilo sporadično, a njihova cena zavisi od klase, starosti kao i rase i kretala se od 110 do 130 dinara za kilogram. Inače, duži period cena svinja je bila čak viša nego jagnjadi.

Što se tiče goveda, ono što je najviše mučilo naše stočare, tokom celog perioda otkupa jeste cena grla. Bio je aktuelan otkup viškova tovnih junadi sa dodatnim subvencijama, čiju ideju je pokrenulo Udruženje "Agroprofit", međutim, tokom novembra meseca zbog pandemijskih uslova, dalji nastavak bio je neizvestan. Poslednja informacija jeste da Udruženje ima novi model rešavanje problema gomilanja junadi na tržištu, koji će saopštiti "čim bude usvojen budžet Republike Srbije".


Tagovi

Klanice Grla goveda Svinje Ovce Cena jagnjadi Otkup junadi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...