Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja ulja
  • 24.12.2021. 18:00

Svetska proizvodnja maslinovog ulja u stalnom porastu - kako će izgledati u 2050.?

Tendencija je da se podižu intenzivni maslinjaci sa većom gustoćom stabala koje će u budućnosti preuzeti primat u proizvodnji maslinovog ulja. Dostupnost vode će igrati ključnu ulogu.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 174
  • 37
  • 0

Poslednjih godina potražnja za maslinovim uljem je sve veća i zbog toga se podižu novi zasadi masline.

Skoro dve decenije, Huan Vilar, osnivač i direktor firme "Strategic Consultants" i profesor na Univerzitetu Haen u Španiji, proučavao je evoluciju globalne proizvodnje maslinovog ulja. Njegov najnoviji projekat uključivao je prikupljanje podataka iz 66 zemalja proizvođača i izradu projekcija budućnosti ovog sektora.

Biće sve više intenzivinih maslinjaka

On je za Olive Oil Times izjavio da očekuje prelaz s tradicionalnih u moderne zasade visoke i super-visoke gustoće poznate kao intenzivni i super-intenzivni zasadi te da će se taj trend nastaviti.

"Oni će biti odgovorni za proizvodnju 77 odsto od ukupno 4,4 miliona tona koje planiraju da proizvedu do 2050. Očekuje se da će površina maslinjaka do 2050. godine sa sadašnjih preko 11,5 miliona hektara porasti na 15,2", smatra Vilar.

Na osnovu svojih predviđanja, kaže da će klimatske promene imati veliki uticaj na maslinjarstvo i proizvodnju ulja. Prvenstveno će dostupnost vode igrati ključnu ulogu i diktirati dalji razvoj ovog sektora na području Mediterana. Ističe kako će to naterati poljoprivrednike da postanu efikasniji i odgovorniji u sadnji i navodnjavanju. Promena vremenskih obrazaca širom sveta takođe će uslovljavati razvoj proizvodnje u mediteranskom bazenu.

Maslinjaci u Kanadi, Nemačkoj, UK

Prema rečima Vilara, klimatske promene će delovati kao negativan katalizator u jednom području, ali i kao pozitivan impuls u drugima.

"Imajmo na umu da se maslina već uzgaja u Kanadi, Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu što je bilo nezamislivo pre 10 godina. Bez sumnje, gotovo 15 novih zemalja proizvođača debitovaće u samo 20 godina", tvrdi. 

Zasadi će biti sve gušći (Foto: Depositphotos/Klanneke)

Ovaj stručnjak predviđa da će većina novopodignutih zasada biti visoko intenzivna i da se napušta tradicionalni uzgoj što će rezultirati ogromnim povećanjem svetske proizvodnje tog ulja. U ovom momentu tradicionalni čine 68 odsto površine maslinjaka, a moderni, intenzivni preostalih 32 odsto. 

Svake godine 3,12 miliona tona ulja

U budućnosti će od ukupne površine na tradicionalne otpadati 5,5 miliona hektara ili 40 odsto i oni bi podmirivali 23 odsto proizvodnje ulja. Intenzivni će imati prednost u izboru sortimenta i preuzeće veliki udeo proizvodnje devičanskog i ekstra devičanskog ulja. 

Trenutno se globalna kreće oko 3,12 miliona tona svake godine, s najvećim ukupnim brojem od 3,38 miliona tona u 2017./18.

Zemlje koje će doživeti pomak sa tradicionalnih na veći postotak intenzivnih biće Španija, Grčka, Italija, Portugal, Tunis i Turska.

Trenutno se 87 odsto svetskih maslinjaka nalazi u devet mediteranskih zemalja, ali će se ta brojka smanjivati jer klimatske promene uzrokuju da nova područja postaju sve prikladnija za uzgoj ove drevne biljke. 


Tagovi

Proizvodnja maslinovog ulja Maslinovo ulje Zasad


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.