Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan jaja
  • 14.10.2022. 07:30

Svetski dan jaja: Čija su najmasnija, a čija najmanja, kako znati jesu li sveža?

Jaja su odličan i pristupačan izvor visokokvalitetne ishrane, s potencijalom da prehrane svet.

Foto: Depositphoto/sasapanchenko
  • 386
  • 80
  • 0

Svetski dan jaja ustanovljen je u Beču 1996. godine. Obeležava se drugog petka u desetom mesecu, a ove je godine to 14. oktobra. 

Jaja su odličan i pristupačan izvor visokokvalitetne ishrane, s potencijalom da prehrane svet.

Koriste se u brojnim jelima za doručak, ručak i večeru. Nezaobilazan su sastojak deserta. Mogu da se konzumiraju u svežem obliku, kuvana, pečena ili poširana.

Jaje na oko zasitan je i hranljiv obrok (Foto: Depositphoto/fotokostic)

Bogata su hranljivim materijama, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima D, E, B kompleksa, biotinom i drugim. Imaju nizak sadržaj purina i odlična su hrana za ljude obolele od gihta. Izuzetno se brzo probavljaju u želucu.

  1. Najveće jaje ima noj i može biti teško 1,8 kilograma.
  2. Najmanje jaje ima kolibri. Neke vrste snesu jaja čija je dužina sedam milimetara.
  3. Jestiva su jaja od kokoške, patke, guske, prepelice, noja, emua.
  4. Pačja su najmasnija i najbolja za pečenje.
  5. Njegova ljuska može imati 17.000 pora.
  6. Prosečna kokoška snese 300 do 325 jaja godišnje.
  7. Potrebno je 24 do 26 sati da se u organizmu kokoške formira jaje.
  8. Starije kokoške nose veća jaja.
  9. Težina kokošjeg se kreće od 45 do 75 grama.
  10. Najteže, koje je težilo 454 grama, snela je kokoška rase beli leghorn 1956. godine u Vinelandu, Nju Džersi, SAD.
  11. Jaja stare više za jedan dan na sobnoj temperaturi nego za nedelju dana u frižideru.
  12. Njihovu svežinu testiramo tako što ih stavimo u šolju vode. Ako pluta, to znači da je staro i ima veliki vazdušni džep. Kad ostane na dnu, sveže je.
  13. Kvočka okreće svoje jaje skoro 50 puta dnevno kako se žumance ne bi zalepilo sa strane.
  14. Žumanca su jedna od retkih namirnica koje prirodno sadrže vitamin D.
  15. Da biste razlikovali sirovo jaje od tvrdo kuvanog, zavrtite ga. Tvrdo kuvana se lako vrte, sirova se ljuljaju.
  16. Ginisov svetski rekord u pravljenju omleta drži Hauvard Helmer, koji je napravio 427 omleta za 30 minuta.
  17. Najskuplji omlet na svetu, takozvana fritata od zilion dolara košta 2.000 dolara i servira se u restoranu u hotelu Le Parker Meridien u Njujorku. Pravi se od šest jaja, jastoga, luka vlašca, krompira, viskija i sevruga kavijara, koji je jedan od najskupljih.
  18. Žumance i belance imaju istu količinu proteina. Ali, žumance ima 60, a belance 15 kalorija.
  19. Boja ljuske jajeta i žumanca mogu varirati, ali nemaju uticaja na ukus ili kvalitet.
  20. Starija jaja se lakše gule.

Tagovi

Kokošja jaja Svetski dan jaja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.