Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova hrana
  • 06.09.2018. 08:15

Svinjetina, jagnjetina, piletina... Jeste li za porciju cvrčkovine?

Dobro došli u svet entomofagije ili jedenja insekata. U nekim civilizacijama je ovo svakodnevica, čak i omiljena poslastica, ukoliko nije stvar preživljavanja. U Evropi se ova hrana tek testira.

Foto: Bigstockphoto/koldunovaaa
  • 218
  • 13
  • 0

Izvolite porciju cvrčaka, dobri su vam za zdravlje. Sadrže hitin i vlakna koja pospešuju probavu. Prema nekim ispitivanjima, stišavaju upalne procese. U pitanju je  visokoproteinska namirnica. Naučno provereno eksperimentima u kojima su zdrave ljudske jedinke kroz kolače i smutije dnevno konzumirale 25 grama, nazovimo je tako, cvrčkovine u prahu. Volele su je i bakterije u probavnom sistemu.
  
Dobro došli u svet entomofagije ili jedenja insekata. U nekim civilizacijama je ovo svakodnevica, čak i omiljena poslastica, ukoliko nije stvar preživljavanja. U Evropi se ova hrana tek testira. Insekti, poput cvrčkovine nešto su novo na nepcu i jeziku. I nezadrživo nadiru na tržište željno atrakcija.

Namirnice koje se ne kozumiraju u većoj količini

Insekti su interesantni i kao izuzetano kvaltetan izvor belančevina. Naravno, uspemo li da potisnemo rezerve naspram te vrste hrane. Cvrčak/cvrčkovina spada u kategoriju poznatu kao novel food  - nova hrana. Prema definiciji EU, reč  je o onoj vrsti namirnica koje se ne konzumiraju u većim količnama, dakle, pre je reč o izuzetku, nego o pravilu. U kategoriju nove hrane na tanjirima u zemljama Europske unije ulazi sve što je odobreno za ljudsku prehranu, a još nije stiglo na glavne jelovnike, poput ekstrakta arktičkih kozica, kao novog izvora vitamina K, chia semenki ili namirnica dobijenih novim postupcima, recimo sve raširenijim tretmanom ultraljubičastim svetlom. 

EU sastavlja listu dozvoljene nove hrane

Nova hrana mora da zadovolji sledeće preduslove pre nego što dođe na tržište - potvrdu da je sigurna za konzumaciju, da je primereno etiketirana, čime kupac dobija informaciju šta kupuje, ali i upozorenje da zamena klasičnih namirnica novima neće uticati na zdravlje potrošača.

Od januara ove godne na snazi je osvežena, poboljšana, osavremenjena Uredba, kojom se olakšao pristup nove hrane tržištu. Takođe, proširene su kategorije u koje spada ova vrsta namirnica, u što se uklopila i cvrčkovina sa početka naše priče, ali i nanomaterijali. 

Na Tajlandu insekti kao kod nas ćevapi (Foto: Flickr/Paul Arps)

Što se olakšanog pristupa tržištu tiče, Uredba je, zamenivši striktniju i zastarelu prethodnicu, dozvolila da na tržište dođe sve što je zadovoljilo predsulove  sigurnosti, ispravnosti i zdravstvene koristi, uz primereno obaveštenje za kupce na ambalaži. EU takođe sastavlja listu dozvoljene nove hrane, procedura autorizacije je pojednostavljena i centralizovana, sve nadgleda EFSA (Evropska agencija za sigurnost hrane) - uspešno zaokružen proces autorizacije preduslov je za zeleno svetlo cvrčkovini do tanjira Evropljana.

Procedura starttuje onlajn aplikacijom nakon koje EFSA sprovodi procenu rizika, što je dužna da završi i da objavi devet meseci od prijave. Sedam meseci nakon objave rezultata ispitivanja, dosije ide pred Stalni odbor, telo zaduženo za finalno potvrđivanje ispravnosti i koje daje mišljenje. Ukoliko je pozitivno, nov se proizvod stavlja na listu i može slobodno u prodaju. Slična, istina nešto striktnija procedura, predviđena je za proizvode nove hrane iz trećih zemalja. 

Nova hrana do sada švercovana do eksluzivnih potrošača

Do sada su se ti tradicionalni proizvodi uglavnom švercovali do ekskluzivnih potrošača, mahom etničkih grupa poput brojne dijaspore iz bivše belgijske kolonije Konga locirane u četvrti Brisela, Matonge, koja je po specijalizovanim restoranima, često ilegalno, konzumirala hranu iz stare domovine, zabranjenu u EU primarno radi rizika po zdravlje. 

Autorizacija nove hrane sadrži njin detaljan opis, uslove konzumacije, eventualnu obavezu dodatnog informirsnja kupaca kroz podatke na ambalaži i, za svaki slučaj, najavu naknadnog praćenja posledica konzumacije. Bilo koji incident donosi hitnu akciju privremene zabrane dok se stvar ne raščisti, sličnu onoj kada se primeti zaraženo meso u samoposluzi.

Čvrst i mnogobrojan briselski lobi 

Popisi namirnica nove hrane su dugački, na njima su , na primer, gljive tretirane ultraljubičastim svetlom iz Irske, uvezene sterilisane chia semenke (preko Španije i tamošnjih vlasti) s tim da su austrijske vlasti chiu ubacile u proveru ispravnosti, ukoliko se koristi u voćnim namazima, zatim razne vrste kvasa, bakterijski kokteli, fermentisano voće...

Na listi tekućih provera, takođe javnom dokumentu, su aplikacije za chia semenke u čokoladi, bakterijsku celulozu, proizvodnju brašnenih larvi, rafnisani peptidi dobijeni od kozica, trans-canabdiol, ekstrakt maslinovog lista...

Za chiu nismo ni znali do nedavno, a sada ih ima u svakoj trgovini (Foto: Flickr/Marco Verch)

Nova hrana ima svoja udruženja i predstavnike među nekoliko hiljada briselskih lobista. IPIFF ne-profitna organizacija sa 42 člana, uglavnom proizvođača iz Evropske unije, zadužena je za promociju insekata u prehrani, informisanje javnosti, te će cvrčkovina na EU tanjire stići zahvaljujući njihovim naporima i ukoliko prođe sve sigurnosne filtere. 

Zašto striktni propisi? 

Treba napomenuti da su opšti ciljevi nadzora namirnica u EU da garanuju visok nivo zaštite ljudskog zdravlja i života kao i interese potrošača. Naglasak se stavlja na "pravedne prakse u trgovini hranom, uzimajući u obzir zdravlje i dobrobit životinja, zdravlje biljaka i životnu sredinu", kako tumači Evropska komisija. Dalje, svrha zajedničke, usklađene  politike na jedinstvenom tržištu jeste osiguravanje slobodnog kretanja hrane za ljude i hrane za životinje proizvedene i stavljene na tržište u EU-u, u skladu s opštim propisima o hrani. 

Cilj je isto tako pojednostavniti globalnu trgovinu sigurnom hranom za životinje, te sigurnom i zdravom hranom za ljude, uzimajući u obzir međunarodne standarde i sporazume pri razvijanju zakonodavstva EU-a, osim ako bi se time mogao ugroziti visok nivo zaštite potrošača kojoj teži EU. Jer, ističe se, "evropski građani moraju imati pristup sigurnoj i zdravoj hrani najboljeg kvaliteta".

Zašto striktni propisi? Niz incidenata povezanih sa hranom krajem 1990. ali i ranije privukao je pažnju na potrebu uspostavljanja opštih načela i zahteva u pogledu hrane za ljude i životinje na nivou EU. Evropska komisija razvila je u skladu sa tim integrisani pristup sigurnosti hrane od polja do stola, obuhvativši sve sektore prehrambenog lanca - proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, preradu hrane, skladištenje, prevoz i maloprodaju.


Tagovi

Nova hrana Entomofagija Jedenje insekata Cvrčak Insekti Novel food Propisi IPIFF


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.