Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dioksini
  • 25.11.2018. 10:00

Toksini u hrani: EFSA smanjila preporučena ograničenja za dioksin

Dioksini su hemikalije koje se povezuju sa problemima u reproduktivnom zdravlju, imunološkom sistemu, sa nivoima hormona i zubnom gleđi. Najveći nivo dioksina otkrivena je u zemljištu, te u masnom tkivu životinja.

Foto: Pixabay/mediendozent
  • 186
  • 16
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) znatno je smanjila preporučena ograničenja, kada je u pitanju količina dioksina i sa njima povezanih toksina u hrani.

Dioksini su hemikalije koje se povezuju sa problemima u reproduktivnom zdravlju, imunološkom sistemu, sa nivoima hormona i zubnom gleđi. Dioksini i toksini dioksinima nalik, poput polihloriranih bifenila (PBC) uglavnom su nusproizvod industrijskih aktivnosti i mogu se nakupiti u prehrambenom lancu, posebno u ribi, siru, jajima i mesnim prerađevinama.

Sporedan produkt industrijskih procesa

Novi podaci i tehnike obračuna koliko dioksini ostaju u organizmu uverili su EFSA-u da maksimalan sedmični unos dioksina sreže na dva pikograma (bilioniti deo grama) po kilogramu telesne mase, što je sedam puta manje od prethodnog limita, postavljenog 2001.

EFSA-ina revizija rizika od dioksina pokazala je da je prosečna izloženost svih  starosnih grupa otprilike pet puta viša od dosad preporučenog limita.

"To izaziva veliku zabrinutost kad je zdravlje u pitanju", rekao je Ron Hogenboom, šef radne grupe EFSA-e za dioksin. Prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije, jedan od najtoksičnijih dioksina je tetraklorodibenzodioksin (TCDD).

Izloženost TCDD-u povezuje se sa slabljenjem imunološkog sistema, slabijim razvojem živčanog sistema, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija. Tia su jedinjenja sporedan produkt raznih industrijskih procesa. Smatraju se vrlo toksičnim, kancerogenim jedinjenima i teško razgradivim organskim zagađivačima.

Najviše ih ima u hrani životinjskog porekla

Kada je u pitanju hrana životinjskog porekla, dioksine nalazimo u mesu, mleku i mlečnim proizvodima, ribama i školjkašima. Najveći nivo dioksina otkrivena je u zemljišti, te u masnom tkivu životinja. Čak 96% izloženosti čoveka dioksinu stiže iz hrane putem životinjskih masnoća, punomasnih mlečnih proizvoda, masne ribe (sardine, pastrmka, tuna, losos, haringa).

Dioksini su povezani i sa lošijim kvalitetom semena i zubne gleđi, te sa višim nivoem hormona koji stimulišu rad štitne žlezde.

Nakon novih preporuka EFSA-e, Evropska komisija pozvala je zemlje članice da preduzmu mere za zaštitu potrošača.


Tagovi

Dioksin Hemikalije u hrani Hrana Reproduktivno zdravlje Imunološki sistem Hormoni EFSA


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)