Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Europola
  • 07.05.2018. 10:00

Trulo meso, obojena tuna i lažne mlečne formule povučene iz trgovina širom Evrope

Euorpol je sproveo akciju 67 zemalja prilikom koje je povučeno 3.600 tona opasne hrane i uhapšeno 749 osoba!

Foto: Europol
  • 834
  • 81
  • 0

Trulo meso, tuna obojena hemikalijama i lažno mleko u prahu za bebe samo su deo proizvoda koji su zaplenjeni u sklopu najnovije OPSON istrage o prisutnosti krivotvorenih i nestandardnih prehrambenih proizvoda i pića na evropskom tržištu i šire. 

U razdoblju od četiri meseca, od decembra 2017. do marta 2018. godine istraga je sprovedena u 67 zemalja što je rezultovalo oduzimanjem više od 3.620 tona i 9,7 miliona litara hrane i pića. Sprovedena je 41.000 provera u trgovinama, supermarketima, aerodromima, lukama i industrijskim postrojenjima. Takođe je uhapšeno ili zadržano na ispitivanju 749 osoba, stoji u izveštaju Europola

Koordinirane akcije 

"Rezultati akcije OPSON pokazuju šta sve agencije za sprovođenje zakona, kada udruže svoje napore i sprovedu kooridinirane akcije, mogu postići kako bi zaštitile potrošače širom sveta", izjavio je Jari Liuku (Liukku), šef Evropskog centra za teški i organizovani kriminal Europola.

"Ovo je potez koji je zahtevao prekograničnu saradnju, jer se sve države suočavaju sa tom opasnošću. Dužnost agencija za sprovođenje zakona je da osiguraju da ono što dolazi na tanjir kupaca bude izvorno i sigurno", dodao je Liuku. 

Tuna pre i posle bojanja

"Otkrivanje gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića važan je rezultat uklanjanja sa tržišta potencijalno smrtonosnih proizvoda. Količina zaplenjene hrane i pića mora biti podsetnik javnosti da bi trebalo da paze na ono šta i odakle kupuju", rekao je Daoming Cang (Zhang), šef Interpolovog odeljenja za ilegalna tržišta.

Trulo meso u Belgiji

U Belgiji je zatvorena najveća fabrika za preradu mesa, a supermarketi su uklonili mesne proizvode sa svojih polica. Licenca za rad oduzeta im je nakon otkrivenog potencijalnog zdravstvenog rizika kod dva proizvoda: mlevenog mesa i goveđeg repa. Inspektori su našli mesne otpatke i delove trupla namenjene za hranjenje životinja, a zabranjene za ljudsku konzumaciju. Nakon što je skandal otkriven u južnoj srpskoj pokrajini Kosovo 2016. godine, iz Vevibe su priznali da su izvozili trulo meso u zemlje jugoistočne Evrope i Afriku, ali su pristali da komentarišu samo slučaj Kosova.

Lažno mleko u prahu za bebe u Španiji

Četvoro ljudi je uhapšeno, a fabrika koja pakuje krivotvorene mlečne formule uglavnom namenjene za prodaju u Kini je zatvorena. Osam tona proizvoda je zaplenjeno, a prah koji su kupovali u Poljskoj za jedan evro po kilogramu i dostavljali do Barselone nije bio štetan, no u njemu nije bilo nutrijenata potrebnih za prehranu novorođenčadi, te proizvod nije zadovoljavao zdravstvene i sigurnosne standarde.

Širom Evrope

U koordiniranoj akciji u Francuskoj zaplenjeno je 9.5 tona kvarljive robe i 60 litara goriva i sirovina namenjenih za ilegalno rudarstvo zlata.

Tokom akcije OPSON VII 11 evropskih zemalja sarađivalo je kako bi razotkrili kriminalne radnje u vezi sa tunom. To je bila prva takva akcija sprovedena na specifičnom proizvodu. Nezakonite prakse uključivale su zamensku ribu, koja je lažno predstavljana kao sveža. Tuna namenjena za konzerviranje ilegalno je bila tretirana hemikalijama, koje su bojale ribu kako bi dale utisak svežine. Ukupno je zaplenjena 51 tona tune i više od 380 uzoraka.

Iz Europola napominju da su tokom godina predstavnici agencija prošli treninge i radionice za racije i istragu u vezi sa prepoznavanjem lažnih proizvoda od originalnih. Ističu da će detaljan izveštaj o rezultatima operacije OPSON VII biti objavljeni u narednim mesecima.


Tagovi

Europol Krivotvorena hrana Trulo meso Loša hrana OPSON Akcija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu