Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 03.05.2016. 08:00

TTIP: Loš posao za evropsku poljoprivredu!

U izveštaju nazvanom Prodavanje evropskih poljoprivrednika, objavljenom pre nekoliko dana, ističe se da će TTIP znatno da poveća uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država, dok će korist za evropske poljoprivrednike biti mnogo manja.

Foto: Saharr/bigstockphoto.com
  • 945
  • 191
  • 0

Gajenje goveda na pašnjacima jedan je od sektora evropske poljoprivrede čiji bi opstanak ozbiljno mogao da bude doveden u pitanje ako se usvoji transatlantski trgovinski i investicioni sporazum između SAD-a i EU (TTIP). To pokazuje novi izveštaj mreže ekoloških organizacija "Friends of the Earth Europe".

U izveštaju nazvanom Prodavanje evropskih poljoprivrednika, objavljenom pre nekoliko dana, ističe se da će TTIP znatno da poveća uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država, dok će korist za evropske poljoprivrednike biti mnogo manja.

Ko prodaje evropske poljoprivrednike?

Studija koja je upoređivala različite modele uticaja TTIP-a, predviđa pad doprinosa poljoprivrede BDP-u EU od 0,8%, dok će doprinos poljoprivrede BDP-u SAD-u porasti za 1,9%. Razlika u trgovanju hranom u korist Sjedinjenih Američkih Država iznosi 4 milijarde evra. Da nije reč samo o očekivanjima civilnog društva, pokazuju podaci modela Ministarstva poljoprivrede SAD-a koji predviđaju pad cena plaćenih evropskim poljoprivrednicima u svakoj kategoriji hrane.

Ugrožen opstanak čitavih oblasti EU poljoprivrede

Izveštaj naglašava da će biti ugrožena zaštita potrošača i životne sredine. Naime, američka vlada i proizvođači otvoreno pozivaju Evropsku uniju da oslabi zaštitu u oblastima kao što su: autorizacije genetski modifikovanih proizvoda, bezbednost pesticida ili zabrane korišćenja hormona u proizvodnji mesa.

Ali, čak i kada bi evropski standardi po pitanjima bezbednosti hrane, dobrobiti životinja i slično, bili zadržani, preplavljivanje tržišta jeftinim proizvodima iz SAD-a doneće ogromnu korist za korporacije, dok će ruralna područja u EU osiromašiti.

"TTIP je loš posao za evropsku poljoprivredu. Glavni dobitnici tog sporazuma su velike prehrambene korporacije i industrijske farme u Sjedinjenim Američkim Državama. Svako uklanjanje ograničenja Evropske unije značiće veliki rast uvoza, pa može da bude konačni ekser u sanduku za neke od poljoprivrednih sektora u EU", prokomentarisala je izveštaj Mute Šimf aktivistkinja organizacije "Friends of the Earth Europe".

Ceo izveštaj pročitajte ovde.

Foto: Saharr/bigstockphoto.com


Tagovi

Evropska poljoprivreda TTIP SAD Evropski poljoprivrednici Gajenje goveda Genetski modifikovani proizvodi


Autorka

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, danas svestrani istraživački novinar s akcentom na ekološku poljoprivredu i zaštitu životne sredine.