Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušeni paradajz
  • 23.09.2019. 17:00
  • Izmir, Turska

Turska snabdeva evropske zemlje sušenim paradajzom

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahteva kupaca, suši se nedelju dana, a zatim pakuje. Proizvodi se najviše izvoze u teglama ili u paketima uglavnom u Evropu i mnoge druge zemlje.

Foto: BGC Agriculture and Food
  • 246
  • 29
  • 0

Izmir, grad smešten na zapadu Turske, jedan je od glavnih izvoznika sušenog paradajza u zemlji. Grad izvozi sušeni paradajz u 85 zemalja, uglavnom evropskih.

Paradajz se tamo sadi u aprilu, a bere u julu. Zatim se ostavi da se osuši na belim limovima.  

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahteva kupaca, suši se jednu nedelju, a zatim pakuje, navodi aa.com. Proizvodi se najviše izvoze u teglama ili u paketima uglavnom u Evropu i mnoge druge zemlje.

Izvozna cena tri evra

Izvozna cena sušenog paradajza je tri evra po kilogramu. Iako se najviše služe kao dekoracija stolova u restoranima, sušeni paradajz se koristi i za izradu umaka, testenine i pice. 

Kompanija koja posluje u Bergamu, BGC Agriculture and Food, objavila je da žele poboljšati proizvodnju sušenog paradajza. Menadžer prodaje i marketinga te kompanije, Gonca Arman rekao je da raste potražnja iz celog sveta. 

"Paradajz je letnje povrće, ali ovaj proizvod možemo ponuditi potrošačima svih 12 meseci. Osušeni paradajz ne ide samo u bogate zemlje, u kuhinje poput američke, evropske, australijske ili japanske, nego i u kuhinje zemalja u razvoju. Naravno, pristupačnost i cena važni su faktori. Naš je cilj izvoziti ovaj proizvod u više zemalja."

Italijani su najveći kupci sušenog paradajza

Navodi da Italija potražuje puno sušenog paradajza. "Italijani ovaj proizvod najviše traže. Sušeni paradajz je u svetu uglavnom poznat kao italijanski proizvod. Oni su ga prvi predstavili svetu. Puno se koristi u italijanskim kuhinjama. U Italiji koriste sušeni paradajz u salatama, testenini, picama i kao umak u sendvičima."

Arman je otkrio i neke podatke o prodaji iz prošle godine te cene proizvoda: "Prosečna prodajna cena proizvoda je oko tri evra. Naravno, to zavisi od ambalaže i načina na koji je proizvod mariniran. Prošle godine smo prodali 900 tona suvog paradajza. To je bilo zbog naše ograničene ponude, a ne zbog zahteva kupaca. Ove godine želimo nadmašiti 1000 tona, a zatim dostići 1200 tona proizvodnje", zaključio je. 


Tagovi

Sušeni paradajz Uzgoj paradajza Izvoz Cena BGC Agriculture and Food Gonca Arman


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.