Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čaj
  • 23.08.2020. 15:00

Turski izvoz čaja porastao za 43 odsto u prvih sedam meseci

Turska je u razdoblju od januara do jula izvezla preko 2.300 različitih vrsta čajeva u 102 zemlje i tako zabeležila 500-tonsko povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Foto: JumpStory
  • 61
  • 4
  • 0

Prema najnovijim podacima Udruženja izvoznika Istočnog crnog mora (DKIB) izvoz čaja iz Turske porastao je za 43 odsto u prvih sedam meseci 2020. godine i tako dosegao vrednost 9,13 miliona dolara.

Turska je u razdoblju od januara do jula izvezla 2.325 različitih vrsta u 102 zemlje i tako zabeležila 500-tonsko povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše dailysabah.

"Turski čaj postaje sve popularniji među stranim potrošačima, posebno na evropskom tržištu", rekao je Šaban Turgut, zamenik predsednika DKIB-a i predsednik Odbora za čaj napomenuvši kako je zemlja za vreme epidemije puno uložila u promotivne aktivnosti ovoga proizvoda i tako podstakla izvoz.

Belgija je na vrhu liste s uvozom od 3,27 miliona dolara uz 95-procetni rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a sledi je Nemačka sa 1,2 miliona dolara.

Manje prerađen od ostalih 

Turgut je i spomenuo kako su mere preduzete tokom epidemije prisiljavale ljude da više vremena provode u svojim kućama, konzumiraju pića poput čajeva i kafa što je takođe zauzvrat rezultiralo povećanom potražnjom. 

"Činjenica da je turski manje prerađen od čajeva različitog porekla takođe je povećala njegovu popularnost", istakao je zamenik predsednika DKIB-a.

Krenula berba crne ruže u Turskoj, ali ove godine bez turista

Osim što je i veliki proizvođač, Turska je i veliki potrošač ove namirnice. Prema izveštaju Međunarodnog odbora za čaj u 2019. godini, jedna osoba konzumira u proseku 1.300 šoljica ovog napitka godišnje, a svakodnevno oko tri do pet šoljica, dok se taj broj tokom zime povećava na čak 10 šoljica.

Priprema čaja u ovoj zemlji drugačija je od one u ostatku sveta jer se on kuva oko 20 minuta, a mesta za druženje, zvana kiratanje (kıraathane), tradicionalna su okupljališta, pretežno muškaraca.  


Tagovi

Turska Čaj Izvoz Pandemija Potražnja Konzumacija Šaban Turgut


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]