Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznake na pićima
  • 23.05.2023. 18:00

U Irskoj će sva alkoholna pića imati upozorenje o raku - čega se plaše EU vinari?

Nova uredba stupa na snagu za tri godine. Njome će na svim alkoholnim pićima, kao i u pubovima biti istaknuto da alkohol potencijalno može uzrokovati rak.

Foto: Depositphotos/merazul
  • 110
  • 10
  • 0

Irska će postati prva zemlja u svetu u kojoj će alkoholna pića imati zdravstveno upozorenje o tome da potencijalno mogu uzrokovati rak, što je dugo očekivana odluka koju su pozdravili zagovornici zdravlja, ali joj se žestoko protive proizvođači pića širom sveta.

Ministar zdravstva Stefan Doneli u ponedeljak je potpisao novi Zakon o javnom zdravstvu, a koji sadrži uredbu o označavanju alkohola te potvrdio da će nova pravila stupiti na snagu za tri godine - 22. maja 2026.

"Pozdravljam činjenicu da smo prva zemlja u svetu koja je napravila ovaj korak i uvela sveobuhvatno zdravstveno označavanje alkoholnih proizvoda", rekao je Doneli ističući da je Irska takođe i prva nacija koja je zabranila pušenje u zatvorenim javnim mestima, uključujući pabove, još 2004.

"Radujem se što će i druge zemlje slediti naš primer."

Italijani posebno ljuti

Kritike dolaze sa svih strana, ali najviše od strane evropskih vinara, piše Politico. Oni ovu uredbu, kada je reč o vinima, smatraju neutemeljenom i nerazumnom. Pozivaju Irsku da popusti i pričeka mogući režim označavanja na nivou cele EU, a koji bi, kako se nadaju u industriji alkoholnih pića, rak isključio s popisa rizika.

Na zakon su posebno reagovali u Italiji nazvavši ovu odluku presedanom koji ugrožava rekordan izvoz italijanskog vina čija je vrednost prošle godine bila 7,9 milijardi evra. Smatraju da narušava trgovinu te da je rezultat ideološkog pristupa hrani kao što je vino, a koje je deo mediteranske prehrane i ima istoriju dugu deset hiljada godina. 

Kažu da čak i ako je izvoz italijanskog vina u Irsku 2022. godine iznosio samo 45 milijuna evra, odluka bi mogla otvoriti vrata zakonu u Evropi i svetu, što bi znatno uticalo na njihov lanac snabdevanja "od nive do trpeze", a čija je vrednost 14 milijardi evra. Takođe garantuje 1,3 miliona radnih mesta, a vino im je prvo na listi izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Potpuno je neprikladno izednačavati preteranu konzumaciju alkoholnih pića tipičnih za severnjake s umerenom i svesnom konzumacijom kvalitetnih proizvoda s nižim udelom alkohola poput piva i vina koji su u Italiji zaštitni znak sporog načina života, kojim se pazi na psihofizičku ravnotežu, bez nekontroliranog unosa alkohola", izjavio je predsednik Koldiretija Etore Prandini naglašavajući da opredeljenje Unije za zaštitu zdravlja građana ne može opravdati ovakvim odlukama koje rizikuju nepravednu kriminalizaciju pojedinih proizvoda.

Na Mediteranu se pije umereno, kažu Talijani (foto: M. Celing Celić)

Rizik od raka i kod manje konzumacije?

S druge srane, u udruženju Eurocare smatraju da su podaci o hranljivim materijama i sastojcima na etiketi najprikladniji i najpraktičniji način da se poštuje pravo potrošača na informaciju, naglašavajući važnost oznake za Plan EU-a o borbi protiv raka. 

Irska je izrazila zadovoljstvo i olakšanje što su tela za trgovinu i tržišno takmičenje na nivou EU-a i WTO-a odlučila podržati medicinske dokaze, a ne upozorenja industrije.

"Medicinski dokazi jasno pokazuju da rizik od raka postoji čak i pri nižim nivoima konzumacije alkohola", rekla je Hildegarde Naughton, irska ministarka za javno zdravstvo i zavisnosti.

Glavni irski lobi u industriju pića "Drinks Ireland", upozorio je da će neki proizvođači vina i drugih alkoholnih pića u EU verovatno prestati snabdevati irske ​​trgovce jer neće proizvoditi robu posebno za njih. 

Propisi će se primenjivati na svim mestima gde se prodaju alkoholna pića. To će značiti nove etikete na svakoj boci i limenci koje su izložene na maloprodajnim policama, kao i u pabovima gde će upozorenja posebno stajati i iza šanka


Tagovi

Alkohol i rak Oznaka na vinu Oznaka na pivu Alkoholna pića Eurocare Alkohol u Irskoj Evropski vinari Italijanski vinari


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]