Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stvaranje zaliha
  • 14.05.2022. 15:00

U nemačkom supermarketu zabranili kupovinu ulja mlađima od 18 - morali da ukinu meru

Odrasli su mogli da kupe samo dve boce. Vlast i supermarketi pokušavaju da pronađu strategije kojima bi mogli da kontrolišu ponašanje kupaca.

Foto: Depositphotos/8th
  • 253
  • 63
  • 0

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) indeks cena za suncokretovo ulje je u aprilu pokazao pad. Ipak, da tržištem ove prehrambene namirnice još uvek besne visoke cene i nestašica, dokazuju nemački supermarketi koji uvode ograničenja.

Male količine suncokretovog ulja na policama navele su Lidlovu filijalu u Šlesvig-Holštajnu da ograniči prodaju samo licima koja su starija od 18 godina i to na dve boce po osobi. Na ovaj način hteli su da spreče roditelje da šalju decu u kupovinu te namirnice, prenosi Merkur.

Inicijativa je izazvala lavinu negodovanja na društvenim mrežama, a lanac supermarketa je na kraju morao da ukine ovu meru ograničavanja kupovine.

Supermarketi traže izlaz

Činjenica je da na policama nemačkih trgovina nema dovoljno jestivog ulja. Iz Lidl-a, Rewe i Aldi-ja apeluju na kupce da ne stvaraju zalihe. Vlast i supermarketi pokušavaju da pronađu strategije kojima bi mogli da kontrolišu ponašanje kupaca.

Tako je Aldi na policama sa jestivim uljima imao natpis da se kupuje samo ako je potrebno, a ne zato što to svi rade.

Nema potrebe za stvaranje zaliha (Foto: Depositphotos/emaria)

Cene lagano padaju

Nakon enormnog rasta cene koja je bila izazvana sukobom u Ukrajini i paničnom kupovinom došlo je do stabilizacije na ovom tržištu i laganog pada.

FEDIOL, EU udruženje industrije biljnih ulja i proteinskog brašna, izvestilo je da je poboljšana dostupnost suncokretovog, a nakon prilagođavanja tržišta i dolaska ukrajinskih proizvoda kopnenim transportom. Sada kopnenim putem seme suncokreta stiže i dalje se prerađuje u EU što je smanjilo pritisak na potražnju. 

Rat je izgovor? Timermans kritikuje širenje straha o nestašici hrane

Količine suncokretovog semena neće dostići one iz nekadašnjeg ukrajinskog izvoza, ali su dovoljne da se smanji pritisak na cene. 

Trenutno su veći problemi u snabdevanju na lokalnom nivou, jer je suncokretovo ulje lako dostupno u EU. To nam govori da nestašice na policama nekih supermarketa nisu izazvane stvarnim nedostatkom već logističkim problemima.


Tagovi

Suncokretovo ulje Trgovanje uljem Nestašica ulja Stvaranje zaliha Cene ulja Seme suncokreta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.