Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 06.05.2022. 15:00

Rat je izgovor? Timermans kritikuje širenje straha o nestašici hrane

Neki se pretvaraju da postoji rizik od nestašice hrane u EU i tako plaše stanovništvo, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Foto: Depositphotos/hopsalka/FB F. Timmermans
  • 238
  • 81
  • 0

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans kritikovao je, kako on kaže, širenje straha od nestašice hrane u Evropi karakterišući ga kao nepoštenim i neodgovornim. Optužio je protivnike strategije Od njive do trpeze (Farm to Fork) da izazivanjem panike sprečavaju ostvarenje ciljeva Zelene poljoprivrede EU.

Timermans je ocenio strah kao neosnovan.

"Neki se pretvaraju da postoji rizik od nestašice hrane u EU i tako plaše stanovništvo", izjavio je na sastanku Odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta, održanom 28. aprila. 

Logistički i finansijski problemi

Priznao da je sukob u Ukrajini izazvao ozbiljne probleme na tržištima pšenice i kukuruza, ali i istakao da se radi o logističkim i finansijskim problemima. Takođe, podsetio je na nedavno saopštenje Evropske Komisije o sigurnosti hrane, objavljeno još u martu, u kojem se zaključuje da ne postoji rizik od nestašice u EU.

Ali, navedeno saopštenje nije sprečilo izvršnu vlast EU da svoj fokus usmeri na povećanje proizvodnje. Setimo se da je Januš Vojčehovski, evropski poverenik za poljoprivredu, nedavno u svom obraćanju rekao da treba da podrže evropske poljoprivrednike da proizvedu što više hrane. To uključuje privremeno ukidanje mera zaštite životne sredine kako bi se maksimizovala poljoprivredna površina dostupna za proizvodnju.

Oštre reči

Ovaj potez je pohvaljen od strane farmera, ali je kritikovan od strane ekoloških grupa.

"Oni koji nisu na početku voleli 'Farm to Fork' su iskoristili rat kao izgovor da se vrate na svoje stare pozicije i pokušaju da spreče provođenje ciljeva Strategije", rekao je Timermans. Dodao je da treba shvatiti da je Strategija pokušaj da se oporavi poljoprivreda, a ne da se kažnjava razornim efektima gubitka biodiverziteta i klimatskih promena, a koje imaju na globalnu proizvodnju hrane.

EU odlaže planove zelene politike? Sve su glasniji pozivi na preispitivanje ZPP-a

Optužio je one koji se protive ambicijama zelene poljoprivrede EU da koriste sukob u Ukrajini kao izgovor za promicanje vlastite agende i upozorio da je to put kojim EU ne bi trebalo da ide.


Tagovi

Kritika Zeleni plan Rat Nestašica hrane Prehrambena kriza Frans Timermans


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao