Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sok od grožđa
  • 30.10.2021. 16:00

U periodu virusa, dosta pomaže i domaći sok od grožđa

U vremenu u kojem haraju virusi, domaći recepti primenjuju se više nego ikada pre. Preporučujemo vam recept za domaći sok od crnog grožđa, za koji se veruje da je vitaminska "bomba".

Foto: Gordana Vila
  • 465
  • 54
  • 0

Vreme berbe domaćih sorti grožđa je na izmaku pa treba planirati da se za predstojeću zimu napravi domaći sok od crnog grožđa, za koji se veruje da poseduje brojna lekovita svojstva.

Ukoliko se odlučite da napravite ovaj specijalitet, potrebno vam je deset kilograma crne "mirisavke", koju treba odvojiti od peteljki. Ostave se zdravi plodovi, dobro operu i ocede. U kantu sa ovako očišćenom masom grožđa, doda se pet kilograma šećera ili ako pravite manju meru - na pet kilograma grožđa, stavi se dva i po kilograma šećera. To se zatim sve dobro izgnječi rukama. Najbolje je ovo uraditi uveče i grožđe ostaviti preko noći da se sjedini sa šećerom.

Ujutro povremeno izmešati i nakon toga pomenutu tečnost grožđa i šećera staviti u šerpu i kuvati na srednje jakoj temperaturi od 10 do 15 minuta, a onda i procediti.

Iskoristi se sve od grožđa, čak i otpad

Otpad od grožđa, takozvani trop ne treba bacati, već staviti u veliku šerpu, uz jedan i po do dva litra vode i ponovo kuvati na isti način. Nakon toga, procediti sve u posebnu šerpu i u to dodati pola kilograma šećera, te ostaviti na šporetu da proključa.  

Tako dobijeni sok spojiti sa prethodnim, sve dobro sjediniti, procediti kroz gustu cediljku i odstraniti trop. Proceđeno vratiti na vatru da ponovo proključa.

Od zove - sirup, čaj, pa čak i vino i šampanjac?

U međuvremenu, u rerni zagrejati od osam do devet staklenih flaša od jednog litra. Kada sok proključa, ostaviti ga kratko da odstoji i nakon toga sipati ga vrućeg u tople flaše. One se umotavaju u tople peškire i ostave se da se u njima postepeno ohlade.

Od preporučenih deset kilograma grožđa, prema ovom receptu dobije se od osam do devet litara voćnog sirupa.

Ko ne želi da dobije dodatnu količinu soka, otpad od grožđa ne treba dodatno kuvati, već ga ispasirati, dodati u njega šećer (na jedan kilogram tropa stavi se pola kilograma šećera) i skuvati od toga džem od grožđa.

Voćni sirup, ali i eliksir zdravlja

Za navedeni sok, od takozvane mirisavke, kažu da sadrži brojne antioksidanse koji jačaju imunitet i imaju pozitivan efekat na srce. Sok sadrži vitamin A, B i C, kalijum, magnezijum, gvožđe, snižava loš holesterol, pomaže kod probavnih problema, poboljšava metabolizam. 

Grožđe predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže i pri izbacivanju urinske kiseline iz tela.

Isto tako, prema tvrdnjama stručnjaka, pomaže pri lečenju astme, a u istraživanjima se navodi i da čuva zdravlje kostiju i pomaže pri lečenju neizdrživih migrena. Važno je napomenuti da 100 grama ovog voća može zadovoljiti 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Pomenuti sok ima brojne prednosti, kada je reč o preventivnoj zaštiti od bolesti. Ukoliko se pravi bez dodatka šećera, jedan je od niskokaloričnih voćnih napitaka.


Tagovi

Domaći sok Sok od grožđa Čistač jetre Voćni sirup Antioksidansi Preventivna zaštita


Autorka

Gordana Vila

Više [+]

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.