Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u Venecueli
  • 20.06.2016. 18:00

U Venecueli nestašica hrane - ali i piva!

Pivo je popularnije u Venecueli nego u bilo kojoj drugoj latinoameričkoj državi, što tu situaciju čini gorom budući da im ponestaje piva!

Foto: Reuters/Isaac Urrutia
  • 405
  • 40
  • 0

Venecuela ima vrlo monopolizovano tržište piva. Samo kompanija Polar, čini 80% tržišnog udela za sve vrste hrane uz pivo. Ali, u aprilu su zatvorili sve svoje pivare.

Pivo može da se pravi od bilo koje žitarice (pirinča, pšenice, kukuruza), ali ipak se najviše u proizvodnji koristi ječmeni slad. Ječam ne raste u Venecueli, pa Polar pivo, kao i većina drugih piva, zavise od useva ječma koji mora da se uveze, piše Modern farmer.

Ipak, venecuelanska vlada kontroliše sav uvoz i izvoz pa Polar nije bio u mogućnosti da više uvozi ječam iz drugih zemalja. To je, doduše, veći problem za hranu nego što je za pivo jer se ova zemlja suočava s ozbiljnim nedostatkom hrane. Istraživanja pokazuju kako 12% stanovnika te zemlje ne može da priušti tri obroka dnevno.

Kompanija podigla kredit za proizvodnju

Razlog nestašice je složen, delom zbog komplikovanih i restriktivnih zakona o stranoj valuti, a delom zbog oslanjanja države na naftnu industriju na štetu poljoprivrede. Predsednik zemlje, Nikolas Maduro tvrdi da je Polar namerno zaustavio proizvodnju zbog neprijateljskih sila, kako bi poremetili venecuelansku privredu. Polar je, pak, izrazio neslaganje sa ovim optužbama.

Ali, čini se da je na vidiku kraj krize, barem za Polar, jer Rojters izveštava kako je kompanija osigurala kredit od 35 miliona dolara iz Španske banke kako bi ponovo počela da uvozi sirovine, i za hranu i za pivo.

Foto: Reuters/Isaac Urrutia


Tagovi

Venecuela Pivo Proizvodnja piva Tržište piva Polar Nedostatak hrane


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!