Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mleka
  • 19.11.2020. 07:30

Udvostručuju izvoz mlečnih proizvoda - Belorusija jača izvoz u Aziju i Afriku

Nije ih pokolebala ni pandemija virusa COVID-19, niti određeno povećanje proizvodnje mleka u nekim drugim zemljama. Neke su kompanije čak uspele da povećaju izvoz novih kategorija proizvoda.

Foto: Depositphotos/erix2005
  • 109
  • 209
  • 0

Belorusija je svetski predvodnik u potrošnji mleka te u izvozu mlečnih proizvoda. U 2018. godini, prema podacima Statista, potrošnja u toj zemlji iznosila 111 kg mleka po glavi stanovnika dok je u prvih osam meseci ove godine izvezeno proizvoda u vrednosti 1,6 milijardi američkih dolara, što je za 7,2 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U Ministarstvu poljoprivrede te zemlje predviđaju da će izvoz do 2025. porasti na 3,1, a do 2030. čak do četiri milijarde dolara, rekao je šef odela za spoljnu ekonomiju, Aleksej Bogdanov tokom prošlonedeljnog Beloruskog mlekarskog foruma

Ta je zemlja trenutno najveći svetski izvoznik proizvoda ove vrste po glavi stanovnika, a cilj je ići i dalje - povećati domaću proizvodnju mleka na 9,2 miliona tona do 2025. godine, odnosno 10,5 do 2030. 

Veći izvoz proizvoda s dodatom vrednosti

Nije ih pokolebala ni pandemija virusa COVID-19, niti, kako piše dairyglobal, određeno povećanje proizvodnje mleka u nekim drugim zemljama. Neke su mlekarske kompanije čak uspele da povećaju izvoz novih kategorija proizvoda. 

"Na primer, ove se godine udeo proizvoda od punomasnog mleka u izvoznim zalihama udvostručio - sa 7,6 odsto na 16 odsto, što je vrlo važno, jer ciljamo na izvoz proizvoda sa visokom dodatom vrednošću i visokim stepenom prerade", rekao je Bogdanov.

Dominantan partner im je i dalje Rusija zbog već uspostavljenih dugoročnih trgovinskih i ekonomskih odnosa, dobro razvijene logistike i nepostojanja trgovinskih barijera. Bogdanov je istakao kako raste mlekarska industrija i u toj zemlji pa je Belorusija postavila ciljeve za nova tržišta. U poslednjih pet godina udeo ruskog tržišta smanjio se za 12,2 odsto. 

Jačaju izvoz u Aziju i Afriku

Govoreći o drugim tržištima, prvenstveno se misli na jačanje izvoza u Aziju i Afriku, regije u kojima je tokom poslednjih godina snažno porasla potražnja za takvim proizvodima. 

Podsetimo, svetska proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda iz godine u godinu raste, a tokom sledićih deset godina porašće za 1,6 odsto godišnje, odnosno na 997 miliona tona do 2029. godine. 

Proizvodnja mleka u stalnom porastu - više je i onog iz organske proizvodnje

U zemljama članicama Evropske unije taj će rast ići nešto sporije. Podaci pokazuju i pad mlečnog stada za oko 0,6 odsto godišnje, ali i porast mlečnosti za jedan odsto tokom sledećih decenija. 


Tagovi

Tržište mleka Belorusija Dodata vrednost Mlečni proizvodi Rast Potrošnja Izvoz


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.