Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mera EU
  • 08.05.2015. 09:00

Ukinuto privatno skladištenje svinjskog mesa

Evropska komisija, u saglasnosti sa zemljama članicama EU, donela Odluku o ukidanju mere podrške proizvođačima svinjskog mesa!

Foto: depositphotos.com,
  • 84
  • 3
  • 0

Nakon što se počeo osećati pritisak na trgovačke marže, države članice EU su, u februaru, odlučivale o predlogu Komisije o uvođenju podrški za privatno skladištenje svinjskog mesa čija je primena stupila na snagu početkom marta. Podrške za privatno skladištenje su tržišna mera u okviru Uredbe EU o zajedničkoj organizaciji tržišta kojom se, tokom određenog perioda, nadoknađuje deo troškova skladištenja.

Proizvođači svinjetine iz susedne Hrvatske mogli su da podnesu zahtev za podršku za privatno skladištenje mesa u periodu od tri do pet meseci. Evropska komisija im je, zatim, finansirala deo skladištenja, kako bi se smanjila ponuda na tržištu Evropske unije, nastala uvođenjem ruske zabrane uvoza zbog svinjske kuge. Na to je uticala i činjenica da su proizvođači uložili znatna sredstva za usklađivanje s pravilima EU o dobrobiti životinja.

Oporavak cena svinjskog mesa

Zemlje članice EU su podržale odluku Komisije da zatvori mogućnost privatnog skladištenja svinjetine, meru otvorenu 9. marta 2015. godine. Kada je ta mera uvedena, tada su se i cene svinjskog mesa na tržištu EU stabilizovale.

U ovim okolnostima, Komisija veruje da više nije opravdano zadržati takvu intervenciju na tržištu. Zato je predložila ukidanje ove sheme, što su države članice usvojile na Odboru prošle sedmice. U proteklih sedam nedelja, 65 hiljada tona svinjskog mesa privremeno je povučeno s tržišta na tri do pet mjeseci u 18 zemalja članica EU. Ovu meru najviše su koristili poljoprivrednici: u Danskoj, Španiji i Nemačkoj, a manji obim svinjskog mesa, takođe, se nalazio u skladištima u Poljskoj, Italiji, Holandiji, Francuskoj i Belgiji.

Foto: depositphotos.com, @vipavlenkoff


Tagovi

Skladištenje mesa Svinjska kuga Organizacija tržišta Trgovačke marže Proizvođači svinjetine Poljoprivrednici


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta