• Medenjaci
  • 06.06.2020. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Sad

Umesto poklona - medenjak?

Dragoslava Dragoljević nije po struči poslastičarka, ali je došla na ideju da počne da mesi medenjake zahvaljujući svom mlađem sinu koji često u vrtiću ide na dečije rođendane.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 132
  • 15
  • 0

U današnje vreme, malo je ljudi koji rade posao za koji su se školovali. Mnogi često svoje umeće odnosno hobi pretaču u posao, kako bi zaradili koji dinar više. Jedna od njih je i Novosađanka Dragoslava Dragoljević, koja od meda, brašna, cimeta, šećera i đumbira sa puno mašte, a prevashodno ljubavi mesi preukusne, starinske i originalne medenjake.

Njeni medni kolači, izgledaju kao paravo remek delo, da vam je žao da probate, a ako ga ne probate, veoma ćete se kajati. Osim medenjaka, Dragoslava pravi i druge vrste torti i kolača. Naša sagovornica, nije po struči poslastičarka, već sa svojim mužem radi na Kvantaškoj pijaci, gde ima tezgu na kojoj prodaje voće i povrće. Jednog dana došla je na ideju da počne da mesi medenjake zahvaljujući svom mlađem sinu koji često u vrtiću ide na dečije rođendane.

Medenjaci od srca za prazničnu trpezu

"Deca u današnje vreme imaju bukvalno sve i zato se retko čemu obraduju. Pošto svakako znam da mesim kolače, pite, burek, torte, pa i medenjake, originalne ideje sam potražila na internetu. Čim sam počela da pravim, shvatila sam da imam talenta, a i ohrabrile su me pozitivne reakcije dece. Deca su inače i najiskreniji i najbolji kritičari. Zato sam se odvažila da pravim ove slatke kolačiće u raznim oblicima i za razne prigode", kaže Dragoslava i dodaje kada su u pitanju rođendani inspiracija su joj likovi iz crtanih filmova

...onda je svoj hobi rešila da naplati

Ovaj njen slatki hobi, dobro je došao i za kućni budžet

"Sve što radim, radim spontano, pa tako i ovaj posao, moja najveća motivacija su deca, jer svaki put kada bi moje dete odnelo medenjake na rođendan, vaspitačice, deca i njihovi roditelji bivali su oduševljeni. Čak je i rodbina počela da me zapitkuje zašto svoje umeće ne bih naplatila. Dugo sam razmišljala da li da se upustim u slatku avanturu, a prošle godine oko novogodišnjih praznika sam prelomila i počela sam da pravim kolače i medenjake po porudžbini", kaže naša sagovornika i dodaje da je tragajući za idealnim poklonom za 8. mart počela da pravi medenjake u obliku cvetića u saksiji.

Pravljenje medenjaka nije lako

Svaki medenjak, ali i torta, kolač, pa čak i krofne koji Dragoslava napravi pravo su malo umetničko delo. S puno ljubavi i strpljenja, Dragoslava medenjake pravi puna tri dana. Mešenje i dekorisanje medenjaka uopšte nije lak i jednostavan posao. Prvo se mesi testo, nakon toga valjalo bi da odstoji u frižideru osam do 10 sati, zatim se testo razvlači i na kraju se modlicama oblikuju i peku oko osam minuta.

Medenjaci i kolači lepo ukrašeni privlače pažnju kupaca

Ovde ne sme da bude greške, jer ako ih prepeče, kolačići će se lomiti. Nakon pečenja, medenjaci moraju dobro da se ohlade, a tek nakon toga sledi ukrašavanje.

Osmesi na licima

Iako njeni slatki poklončići izgledaju jako lepo, Dragoslava sve ovo ručno ukrašava i to sa kesama za zamrzivač.

"Obožavam da mesim, posebno tokom zimskog perioda, jer sam od proleća do jeseni Kvantaškoj pijaci, nabavljamo rodu, prodajemo i tako svaki dan. Pošto zimi radi samo suprug mogu da se posvetim hobiju, a najsrećnija sam kada vidim osmehe na licu ljudi koji su poručili medenjake kod mene."

Sem medenjaka, Dragoslava pravi i odlične torte, ali ova izvrsna domaćica pravi i sok od zove.


Tagovi

Medenjaci Pravljenje kolača Pravljenje medenjaka Mešanje medenjaka Dragoslava Dragoljević Kvantaška pijaca Rođendanski poklon


Autorka

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.