Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka kavaliteta proizvoda
  • 12.11.2016. 08:00

Uskoro na proizvodima oznaka "Srpski kvalitet"

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "Srpski kvalitet" kojom su propisani uslovi, način i postupak označavanja.

Foto: bigstock.com/TEA
  • 546
  • 108
  • 0

Pre nekoliko dana Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "Srpski kvalitet". Uredbom su propisani uslovi, način i postupak označavanja.

Takođe uredbom su definisani kontrola usaglašenosti kvaliteta kao i posebna svojstava proizvoda u postupku označavanja nacionalnom oznakom.

Oznaka "Srpski kvalitet" samo na prerađevinama

Uredba se odnosi samo na hranu koja je prerađena, i to na poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su namenjeni za ishranu ljudi, odnoso proizvode koji su upakovani, označeni to jest deklarisani. Oznaka "Srpski kvalitet" će moći da se koristi isključivo na proizvodima koji se po hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, načinu proizvodnje, korišćenim sirovinama i/ili sastojcima po nekoj drugoj karakteristici, jasno razlikuju od drugih iz iste kategorije.

Osnovna sirovina isključivo iz Srbije

Proizvod mora biti proizvoden od osnovne sirovine koja potiče isključivo sa teritorije Srbije. Oznaka "Srpski kvalitet" koristiće se na prehrambenim proizvodima u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uqarica, grožđa i meda osim za označavanje jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina.

Foto: bigstock.com/TEA


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Uredba Srpski kvalitet Prehrambeni proizvodi Prerađevine Kvalitet Osnovna sirovina


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u