Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "Srpski kvalitet" kojom su propisani uslovi, način i postupak označavanja.
Pre nekoliko dana Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "Srpski kvalitet". Uredbom su propisani uslovi, način i postupak označavanja.
Takođe uredbom su definisani kontrola usaglašenosti kvaliteta kao i posebna svojstava proizvoda u postupku označavanja nacionalnom oznakom.
Uredba se odnosi samo na hranu koja je prerađena, i to na poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su namenjeni za ishranu ljudi, odnoso proizvode koji su upakovani, označeni to jest deklarisani. Oznaka "Srpski kvalitet" će moći da se koristi isključivo na proizvodima koji se po hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, načinu proizvodnje, korišćenim sirovinama i/ili sastojcima po nekoj drugoj karakteristici, jasno razlikuju od drugih iz iste kategorije.
Proizvod mora biti proizvoden od osnovne sirovine koja potiče isključivo sa teritorije Srbije. Oznaka "Srpski kvalitet" koristiće se na prehrambenim proizvodima u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uqarica, grožđa i meda osim za označavanje jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina.
Foto: bigstock.com/TEA
Izvori
Tagovi
Autorka