Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cena
  • 09.05.2018. 20:00

Vanila skuplja od srebra ili kako klima utiče na industriju sladoleda

Cena ekstrakta vanile skočila je na 600 dolara po kilogramu. Kriv je ciklon na Madagaskaru.

Foto: Pixabay/bigfoot
  • 588
  • 31
  • 0

Vanila je nakon šafrana, drugi najskuplji začin, zbog toga što zahteva puno rada, pri uzgoju vanila semenki. I pored skupoće, veoma je cenjena zbog svog ukusa. Međutim, njena cena je trenutno premašila sva očekivanja tržišta. 

Naime, cena ekstrakta vanile skočila je na 600 dolara po kilogramu, čime je premašila cenu srebra. Razlog ovako drastičnog rasta cena je ciklon, koji je u martu prošle godine pogodio ostrvo Madagaskar, koji se nalazi uz jugoistočnu obalu Afrike, i uništio mnoge plantaže vanile, navodi BBC

Neko vreme neće biti sladoleda od vanile?

Ipak, potražnja za vanilom je i dalje velika, pa je cena, s obzirom na manjak sirovine koji se koristi u izradi mnogih prehrambenih proizvoda i većinom alkoholnih pića, ali i u kozmetici i industriji parfema, skočila u nebesa. 

"Ovaj začin je plod orhideje penjačice, a osim na Madagaskaru, uzgaja se u Papui Novoj Gvineji, Indiji i Ugandi. Izvozi se po celom svetu, a velik deo odlazi u SAD s obzirom na tamošnju veliku industriju sladoleda", kaže Julian Gale, analitičar tržišta sirovina u kompaniji IEG Vu. 

Visokom cenom su jako pogođeni slastičari i u Velikoj Britaniji, jer se ekstrakt vanile koristi u izradi i drugih ukusa sladoleda, a neki od njih će povući radikalne mere i jednostavno prestati da nude sladoled s ukusom vanile. 

Utrostručena i cena praha vanile

Prirodni ekstrakt vanile je jaki liker smeđe boje i intenzivnog mirisa. Osim praha, proizvođači hrane kupuju i prah od vanile koji se dobija mlevenjem mahuna, koje su već prethodno upotrebljene za dobijanje ekstrakta. Čak je i cena praha utrostručena. 

Sintetička aroma nazvana vanilin dobija se iz drveta, a ponekad i iz nafte, a očekuje se da bi sada mogla biti korišćena u mnogim industrijama, koje će pokušati da izbegnu snažno rastuće troškove.


Tagovi

Vanila Cena vanile Ekstrakt vanile Prah vanile Začin


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.